enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

SEL ÖNÜNDEN KÜTÜK KAPMAK

26.12.2024 10:16
0
A+
A-

Başlıktaki ifade bir halk deyimidir. 60 yıla yaklaşan gazetecilik yaşamımda, halk deyimlerinden çok yararlandığımı söyleyebilirim. Çünkü, halk deyimleri yılların deneyiminden süzülerek günümüze kadar gelmiş, geleceğe doğru da sürüp gidecektir.

Suriye, 8 Aralık öncesine kadar bağımsız bir ülkeydi. Kendi içinde, dış ülkelerden kaynaklı sıkıntılar vardı. O sıkıntılar da; farklı grupların, birilerinin adına pay kapmaktan kaynaklanıyordu.

Halkına zulmederek ayakta kalan Beşar Esat kaçıp gittikten sonra, Suriyeli pek çok terör gruplarından birisi idareyi ele geçirdi. İdareyi ele geçiren o grubu da hem Amerika, hem de İsrail destekliyordu.

İsrail’in HTŞ’yi neden desteklediği ortaya çıktı. Amacı, yazımın başlığına koyduğum halk deyiminde ifade edildiği gibi amaç, sel önünden kütük kapmakmış.

Nereden anlıyoruz bunu?

HTŞ Suriye’ye hâkim olmaya çalışırken, İsrail’de, Suriye toprağı olan Golan tepelerini işgale başladı. Golan tepeleriyle de yetinmedi İsrail, Şam’a yakın köyleri de ele geçirdi. Daha önce de, kendisi için tehlike gördüğü, askeri açıdan caydırıcı bölgeleri, havaalanlarını limanları bombaladı.

Bu durum gösteriyor ki, İsrail’in gerçek amacı HTŞ’yi desteklemek değil, başka bir ülkenin topraklarına girerek, kendi topraklarını genişletmiş olmak.

Amerika’nın amacı da İsrail’in amacından farklı değil. Esasen, Amerika ile İsrail birlikte hareket ediyorlar.  Ekonomik olarak, silahlı güç olarak, kendilerini koruyamayacak konumda bulunan ülkeleri darmadağın ettikten sonra varlıklarına konuyorlar. İnsan haklarıymış, hukukmuş umurlarında değil.

Yakın bir gelecek Orta Doğu da, Amerika’nın güdümündeki İsrail, en büyük kara parçasının sahibi olacak. Durum onu gösteriyor.

Avrupa Birliği dersen, İngiltere dersen, onlar da Amerika ile birlikte hareket ediyorlar. Onlar da, her biri bağımsız birer ülke olmalarına, az-çok kendilerini koruyacak güçte bulunmalarına karşın Amerika’da bağımsız hareket etmiyorlar.

Halkın deyimiyle; al birini vur ötekine.

Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, birbirimizi yıpratarak zayıf düşmemeliyiz. Görüşlerimiz farklı olabilir ama amaç, devletimizin bekası olunca birleşmeliyiz.

 

Yazarın Diğer Yazıları
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.