Kültür; Fransızcadan dilimize giren bir sözcüktür. Kültür; bir toplumun duyuş, düşünüş tarzını, gelenek ve göreneklerini, düşünce ve sanat varlıklarını ortaya koyan bir sistemin adıdır.
Kültür; toplumların uygarlık seviyesini de ortaya koyan bir kriterdir.
Toplumlarda, ortak kullanılan; cadde, sokak gibi, park, bahçe gibi, mezarlıklar, çayırlık, çimenlik alanlar, tuvaletler gibi alanların, temizliği, tertibi, düzeni, o toplumun seviyesini de belirler.
Daha başka?
Toplumların sanat, edebiyat ve bilimin her dalında yetişen insanlara verilen değerler de bir ölçüdür.
Devlet olarak, Tasarruf Tedbirleri sıralanırken; kitap gazete, dergi gibi aboneliklerin iptali de istenmektedir.
Bu istek, haklı mıdır, haksız mıdır? Onunu üzerinde durmak istemiyorum.
Tasarruf tedbirleri yokken de, kitaba, dergiye, gazeteye ve bu alanlarda bilgi, becerisi olanlara, yazarlara, çizerlere zaten ilgi yoktu. Tümden de yoktu demeyelim ama ilginin yeterli olmadığını söyleyelim.
Şehrengiz Dergisinin ilk çıkışından beri, ilimizin yetiştirdiği değerler üzerine çok yararlı yazılar çıkıyor. Ben de yararlanıyorum o yazılardan.
Kurum olarak söylemeyim ama bu ilde, her alanda sorumluluk alanların; bu derginin nasıl yayınlandığı, devamının nasıl sağlanacağı konusunda, birkaç dokunuşu bir kenara bırakırsak, çok da katkı sağlandığını söyleyemeyiz.
Resmi ve özel kurumlar, kültürel etkinliklerin yarısı kadar bile önemi olmayan pek çok konuda harcamalar yaparken, kültür adamlarına ve onların ortaya koyduğu eserlere o ölçüde bir destek sağlamamışlardır.
Bilmiyorduk, ya da böyle bir talep gelmedi diyenler çıkarsa, bugüne kadar çok değerli eserler çıktığını, bundan sonra da o değerli eserleri çıkarmayı planlayan ama kaynak olmadığı için başlangıç bile yapamayanlar bulunduğunu anımsatmak isterim.
Şehrengiz dergisi çıkıyor, Gümüşhane’yi tanıtacak daha çok eserlerin hazırlıkları var. Umarız bu anımsatmamız bazı kişi ve kurumları harekete geçirmek için yeterli olur.