Kuşakkaya Gazetesi bugün itibariyle 58. yayım yılına girdi.
58 yıl, neredeyse bir insan ömrü.
Bir gazetenin yayımını 58 yıl aralıksız sürdürmesi elbette önemlidir. Ama daha önemlisi, 58 yıl içinde yayın yaşamında tarihe nasıl bir not bırakmış olmasıdır.
Gazetenin kuruculuğunu, 58 yılın 48 yılında sahipliğini ve aralıksız yazarlığını sürdürmüş olmamız belki çok önemli değildir. Ancak, değişik branşlarda söylenecek sözü olan insanların düşüncelerine, önerilerine fırsat vermek, zemin hazırlamış olmak elbette önemlidir. 58 yılda üzerinde ısrarla durduğumuz konular vardı.
Ne idi o konular?
Gümüşhane’yi komşu illere bağlayan yolların, karayolları standartlarına uygun konuma getirilmesi.
Ulusal sisteme bağlı elektrik enerjisine kavuşturulması.
Orta dereceli okulların yüksekokul ve fakültelerle taçlandırılması.
Madenlerin çalıştırılması.
Altyapı hizmetlerinin tamamlanması.
Kent yaşamına uygun davranışların geliştirilmesi.
Her kademedeki yöneticiler için düşünce üretilmesi ve daha (gazete olarak) üzerinde ısrarla durarak yazılması ve duyurulması.
Birileri diyebilir ki, ‘Siz yazdınız ve söylediniz de ne oldu?’
Bu konuda somut bir örnek vermek istiyorum:
İlimizde fakülte açılması için rahmetli Lütfi Doğan’da, 1980’li, 90’lı yıllarda Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı da yapmış olan sayın M. Oltan Sungurlu önerge vermişlerdi, yerine gelmedi.
Zamanında milletvekilliği ve Köy Hizmetleri Bakanlığı yapmış olan Turgut Yücel büyük elçi sıfatıyla Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’in başdanışmanlığını yapıyordu. Mecliste üç ilimize fakülte açılması için görüşme yapılıyordu. Rahmetli Turgut Yücel’e telefon ederek bu üç il’e Gümüşhane’nin de eklenmesini teklif ettim. Sayın Yücel milletvekili olan arkadaşlarına durumu iletti. Ben herhangi bir bölüm ileri sürmemiştim. Sayın Yücel mühendis olduğu için üç ayrı branşta mühendislik fakültesi eklenmesini sağladı. Ve 1992 yılında KTÜ’ye bağlı Gümüşhane’ye üç mühendislik fakültesi açılması kanunlaştı.
‘Yazdınız, söylediniz de ne oldu?’ diyeceklere yanıt olsun diye anımsattım bu konuyu.
Bizim dışımızda Gümüşkoza, Gümüşkent ve Olay isimli üç gazete daha çıkıyor. Onlar da Gümüşhane’nin kalkınması, gelişmesi için çaba harcıyorlar.
Sonuç olarak gazetecilik boşuna yapılmıyor, yapanlara da maddi bir yarar sağlamıyor.
Bu duygularla Kuşakkaya Gazetesi’nin 58. yayım yılına girmesini kutluyor ve diğer gazetelerle birlikte daha nice hizmetler verilmesini diliyorum.