Yıllarca Türkiye’de belli bir kesimin, bir siyasi parti sembolü olarak görülen, bozkurt işareti yaptın mı bir partidenmiş imajı veren, Anıtkabir’de bir ara yapması siyasi sayılan, Merih Demiral’ın Bozkurt işareti yapması üzerine futbolcu hakkında soruşturma açılması sonucu bir patlak verdi. Bazıları Bozkurt işaretini tek bir siyasi partinin işareti olarak yorumluyor fakat aslında Bozkurt, siyasi bir simge değil Türklüğün önemli bir simgesidir.
Göktürkler döneminde kurt başlı sancaklarla sefere çıkılmıştır. Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk, bastıracağı paraların arkasına Bozkurt’u koymuştur. Ankara Garı’nın girişinde sağda ve solda iki Bozkurt silüeti bulunmaktadır. Atatürk döneminde Türkiye’nin arması olarak Bozkurt seçilecekti. Yine Atatürk’ün emriyle İbrahim Çallı tarafından yapılan “Ergenekon’dan Çıkış” tablosunda Bozkurt yer alır.
Atatürk’ün Malatya Mebusu Hilmi Bey’e yazdırdığı “Bozkurt Cumhuriyet Marşı” ve Cumhuriyetimizin 10. yılı dolayısıyla hazırlanan afişlerde de Bozkurt simgesi bulunmaktadır. Ayrıca, Atatürk döneminde açılan derneklerin çoğunda Bozkurt sembolü kullanılmıştır. Türkiye’nin ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat’a da “Bozkurt” soyadı verilmiştir.
Bozkurt, Türk tarihinin ve kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır ve bu bağlamda değerlendirilmelidir.