enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
DOLAR
28,9087
EURO
31,4531
ALTIN
1.894,16
BIST
8.044,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gümüşhane
Açık
11°C
Gümüşhane
11°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
12°C
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C
Salı Çok Bulutlu
9°C

Maaş ve Ücretlerde Kısıntıya Gitmek

16.11.2023 14:44
0
A+
A-

Bir zamanlar, ekonomiyi düzeltmek için Kemal Derviş’i nasıl getirdilerse, şimdi de Mehmet Şimşek ve Hafize hanımı getirdiler. Biri Maliyenin başında, diğeri de Merkez Bankasının.

Her ikisinin de ekonomik konularda bilgi ve birikimi var. Bunu teslim edelim.

İMF’ciler maaş ve ücretlerde artışa gidilmemesi taraftarı. Her iki hemşerimiz de (Maliye ve Merkez Bankası yetkilileri) enflasyon yükselmesinde maaş ve ücret artışlarının etkili olduğunu ileri sürüyorlar.

Halk arasında bir hikâye anlatırlar.

Padişahın biri, halkına sürekli vergi salarmış. Her vergiden sonra da adamları halkın içine gönderir nasıl karşılandığını öğrenmeye çalışırmış. Halkın sesi çıkmadıkça, vergileri artırırmış. Son artıştan sonra, halkın içine karışan Padişahın adamları, halkın meydanlara çıkıp horon oynadıklarını bildirmişler.

Padişah, “Tamam demiş,  artık onlara vergi salmaya gerek yok. Çünkü yapacakları bir şey kalmayınca horon oynayarak kendilerini teselli etmeye çalışıyorlar” demiş.

Bir ara ekonomi uzmanı bir hocamızı dinledim. “Maaş ve ücretlere yapılan artışların, sanıldığı gibi enflasyonu önemli oranda artırdığı yoktur. Bilimsel incelemeler bunu gösteriyor” diyordu.

Gerçek bu ise, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le, Merkez Bankası Müdürü Hafize hanımın, İMF’nin rolünü oynuyorlar. Maaş, ücretli ve emekliler zaten ayakta durmaya zorlanıyor. Yılbaşlarında maaş ve ücretlilerle, emeklilere ücret verirken, gerçek enflasyonu TÜİK hazretleri çok düşük tutuyor, artışlarda bu düşük enflasyona göre yapılıyor. Memur, işçi ve emekliler, yapılan artışları ceplerine koymadan, piyasadaki tüm mallar ve tüm maddelere yapılan zamlar karşısında erimiş oluyor.

Ülkemizde ekonominin iyi gitmediği bilinen bir gerçek. Bu yüzden zamlar da durmuyor.  Maaşlara, ücretlere ve yakınlarından destek almaya zorlanan emeklilere hiç artış yapılmasa da zamlar duracak değil.

Ne yapsak acaba?

Ülke genelinde, meydanlara çıkıp horon oynamaya mı başlasak?

Yazarın Diğer Yazıları
16.07.2022 08:00
18.10.2022 13:41
06.04.2023 13:33
15.06.2021 13:10
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.