Yerel gazeteleri, ilimizdeki sosyal ve kültürel etkinlikleri izleyenler bilirler. Önceki dönem valilerimizden Sayın Enver Salihoğlu “Gümüşhane Değerlerini Tanıyor” adı altında, ilimizde iz bırakan bazı hemşerilerimizi, daha uygun bir ifadeyle, ilimizin değerlerini halkla buluşturmuştu. Belirli zaman dilimleri içinde değerlerimizi davet etti. Onların eserleri, kimlik ve kişilikleri, hizmetleri konusunda sorulu-cevaplı söyleşilerde bulunulmuştu. Güzel bir programdı. Devam etse iyi ve yararlı olurdu.
Bu konudaki yazımızın başlığını bilerek soru şekline soktum; “Gümüşhane Değerlerini Tanıyor mu?” diye.
İlimizde uzun yılları Orman şefliği yapan, orman varlığımızı koruma konusunda hiç taviz vermeyen, ormanı gözü gibi koruyan bir devlet memuruydu.
Yalansız, riyasız, vefalı bir insandı.
Adı; A. Kadir Karakelle idi. 50 yaşından sonra hukuk tahsiline başladı. Hukuk Fakültesini bitirdi, Avukatlık stajı yaptıktan sonra Trabzon’da avukatlık yaptı.
Karakelle’nin; önemli görevlerde bulunan 6 değerli oğlu da var. Kendisi, ara ara Kuşakkaya’da düşüncelerini yazıya dökerdi.
Avukatlıktan önce yazılarının altına ormancı, Orman Şefi unvanlarını koyardım. Avukat olduktan sonra yazdığı bir yazıya Avukat unvanını koyunca bana bir mektup yazdı ve yazılarının altına eskiden olduğu gibi ormancı unvanını koymamızı Avukat yazmamamızı bildirdi. Biz de değerli ağabeyimiz A. Kadir Karakelle’nin bu uyarısına uyduk. Ormana bu kadar değer veren bir insandı.
Rekabet Kurulunda üyelik, Başkan yardımcılığı, Daire Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunan oğlu Sayın İsmail Hakkı Karakelle babasıyla ilgili bir anısını anlattı. Trabzon’a giderken Zigana’da bir sıra sarı Çam sırasına dikkatle baktığını ve “Namussuz adamların, bir tane Sarıçamı kestiğini” söylediğini aktardı.
Orman varlığına bu kadar önem veren, Avukatlık unvanını bile Ormancı sıfatının önüne koymayan bu değerli hemşerimizi tanımak istemez miyiz?
Bu konuda bir teklifte bulunmak istiyorum. Bu değerli Ormancı hemşerimizin adını ormanlarımızdan birine ya da bir orman kuruluşuna veremez miyiz?
İlgililer, yetkililer, bir araştırma yaptıklarında A. Kadir Karakelle’nın sıradan bir ormancı olmadığını anlayacak ve umudum odur ki, adını ormanla ilgili bir yerde kullanma gereğini duyacaklardır.
Bizimkisi bir öneridir. Tutulur ya da tutulmaz, o ilgililerin alanına girer.