Geven; bildiğiniz gibi dikenli bir bitkidir. Zaman içinde çiçek de açar, arılar geven çiçeğinden de alacağını alır. Gevenin en önemli özelliği, toprağı tutmasıdır. Bir bakıma erozyonu önlemesidir. Çünkü kökleri derinlere iner, yayılır. Yağmurlar kolaylıkla söküp atamaz. Açıkçası bir yararı vardır.
O zaman, çok yaygın olmamakla birlikte; “Geven gibi olmamalı” sözü nereden çıkmıştır?
Geven, toprağa yakın yayılan, kısa boylu bir bitkidir. Kısa olduğu için gölgesi olmaz.
Tüm insanların başkalarının gelişmesine, kalkınmasına bir katkısının olması istenir. Hiç olmasa gölgelik gibi bir katkısı olmalıdır. Yani, az da olsa bir iyiliği bulunmalıdır. Gevenin gölgesi olmadığı için, insanlara; “Geven gibi olmamalıdır” ifadesini kullanırlar.
Nereden çıktı bu geven konusu şimdi? Diyenler çıkabilir.
İlimizde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, çocuklara sıcak bir yuva sağlamak için vatandaşlara çağrıda bulunmuş.
Gazetemiz Kuşakkaya da, bu konuyu haberleştirdi. Belediye de ilgi duyulmasını sağlamak amacıyla koruyucu aileliği yaygınlaştırmak için afişler yerleştirmiş.
Gerçekten; insanların değeri, başkalarına yaptıkları yardımlarla ifade edilir.
“İlminden başkalarına ışık tutmayanların ağzına ateşten gem vurulacaktır” Hadisi de
Böyle bir ihtiyaçtan söylenmiş olsa gerektir.
Daha açık ifade etmek gerekirse, bir insan ilim sahibi ise, bu ilmi başkalarına da aktarmalıdır. Sanat sahibi ise, tarım uzmanı ise, Sağlık alanında eğitim görmüşse, aklınıza gelen her alanda, bildiklerini başkalarıyla paylaşmalıdır. İnsan olmanın, insanca yaşamanın gereği budur.
Yazının başına dönecek olursak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün yapmak istediği de tüm vatandaşların, koruyucu aile olmak konusunda uyarıda bulunmaktır.
Yerinde ve haklı bir uyarıdır. Umarım etkili olur.
Gölge olma, gölgelik yapma konusunda insanların geven gibi olmamasını da bu amaçla vermiş olduk. Ama, gevenin bile başka konularda yararlarını da aktardık.