Neye demiş?
İşçiler, daha doğrusu işçi sendikaları 1950’lerden bu yana 1 Mayıs kutlamalarını İstanbul Taksim meydanında yapardı. 2000 yılından sonra işçilerin taksimde 1 Mayıs kutlamalarını yasakladılar. İşçi Sendikaları da, 1 Mayısları Taksimde kullanmalarının önünün açılması için Anaya Mahkemesine dava açtı. Anayasa Mahkemesi, işçilerin 1 Mayısta Taksimde toplanmalarının yasaklanamayacağına karar verdi.
Bu sene ilk kez işçiler 1 Mayıs gününü Taksimde kutlayacaklar.
İşçiler 1 Mayısta Taksim’de değil de bir başka bölgede toplansalar ne olur?
Bana göre bir şey olmaz ama Taksimde kutlama işi bir anane konumuna gelmiş. Bunu engellemenin yararı ne?
İşçiler 1 Mayısı Taksimde kutlamak istiyorlarsa kutlasınlar. Kime ne zararı var?
Fransa da, Almanya da, tarımda çalışanların Fransa ve Almanya sokaklarında traktörlerle dolaştıklarını gördük. Amaçları, içinde bulundukları sıkıntıları devlet yetkililerine ve kamuoyuna duyurmaktı. Devletten büyük bir baskı da görmediler.
Başbakan Süleyman Demirel’e, işçilerin caddelerde yürüyüş yapacaklarını, bunu, engelleyip engellememelerini sormuşlar. “Önlem alın, yürüsünler. Sokaklar yürümekle aşınmaz” demiş.
Son 50 yılda işçiler 1 Mayıs kutlamalarını Taksimde yapmakla, devlet ne kaybetti, ülkemiz ne kaybetti?
Halkın deyimiyle; “Pireyi deve yapmanın” âlemi var mı?
1950 yılından, 2000 yılın kadar gelip geçen hükümetlerin hiç biri, işçilerin Taksimde 1 Mayıs gününü kutlamalarını engellememekle mi hata yaptı, şimdi ki hükümet mi engellemek isteyerek doğru yapıyor?
Karar sizin.
Sayın Çalışma Bakanı “Taksim huzursuz etti” derken, işçilerin 1 Mayısı Taksimde kutlamalarından mı, rahatsız oldu, yoksa Anayasa Mahkemesinin bu konudaki kararından mı?
Bunu anlayamadım.