Biliyorsunuz, 29 Gümüşhane’nin plaka numarasıdır.
Değerli dostumuz, Gümüşhane Üniversitesinin Edebiyat öğretmeni, Gümüşhane Kültür, Sanat ve Spor Kulübü derneği yöneticilerinden Talat Ülker, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve 20. Eseri olan “Şeyh’i Şeyrani” yi de yayınlamış.
29 rakamıyla ne ilgisi var?
Benim de içinde bulunduğum dernek Gümüşhane Kültür Sanat ve Spor Derneği olarak, Sayın Talat Ülker’in öncülüğü ve yönetimiyle 29 eser yazmayı planlamıştık.
Kaynağı nereden bulacaktık?
İlimiz sahipsiz değildir. Bu ilin yöneticileri vardır, içerde ve dışarda iş adamları vardır, hizmet amaçlı şirketlerimiz, vakıflarımız, derneklerimiz ve eli kalem tutan yazarlarımız, çizerlerimiz vardır, diye düşünüyorduk.
Üniversitemiz öğretim görevlilerinden Necati Yılmaz, Ed. Öğretmeni Talat Ülker, “Neyinden korkayım kışın, yazın yağar kar başıma” diyen Osman Nebioğlu (Hışır Osman), Basın ve Halklar İlişkiler Müdürü Engin Doğru, genç tarihçi Serhat Doğan ve bu satırların yazarı olmak üzere, iki elin parmaklarının sayısına ulaşmayan kişiler olarak, Gümüşhane’nin; bilgiye, kültüre, sanata el uzatabileceğini hesaplıyorduk.
Güvendiğimiz dağlara kar yağmadı ama değerli Talat Ülker, sadece yüreğinin sıcaklığını ortaya koyarak, planladığımız 29 eserin 20 sini tek başına hazırladı.
Geriye üç nal ile bir at kalmadı, sadece atın bir nalı ile yemi kaldı.
İşi, yarenliğe dökelim isterseniz.
Nasrettin Hoca bir beldeye gitmiş. Gerekli izzet, ikram görmediği gibi, heybesini de çalışmışlar belde sakinleri.
Nasrettin hoca kükremiş; “Heybemi bulursanız bulun, yoksa ben yapacağımı biliyorum” demiş.
Beldedekiler, çalınan heybeden çok, hocanın ne yapacağını merak etmişler. Bu meraklarını gidermenin yolu da heybenin bulunmasından geçiyormuş. Heybeyi bulup hocaya vermişler. Sonra hocaya dönmüş, “Hoca” demişler, “Heybeni bulmasaydık ne yapacaktınız?
Hoca da sakin sekin; “Evde eski bir kilim vardı, onu kesip heybe yapacaktım” demiş.
Eğer, bundan sonra da, Gümüşhaneliler 20 eseri 29’a tamamlayacak katkıyı (basım için gerekli maddi kaynağı) sağlamazlarsa, o isimlerini saydığımız 6-7 kişi, dişimizden tırnağımızdan artırarak değerli Talat Ülker’in noksan kalan 9 eserin yayınlamasına katkıda bulunacağız.
Sayın Ülker’i, yayınladığı 20. eseri için gönülden kutluyorum.