enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

20 Cezaevi Daha Yapılacakmış

02.04.2025 12:33
0
A+
A-

Gazeteler yazdı, ülkemizde 20 cezaevinin daha yapılacağı planlanmış.

Yazılı sözlü basından öğrendiğimize göre tüm yurttaki cezaevi sayısı 395. Cezaevlerindeki yatak kapasitesi de 300 bin miş. Son 10 gün içinde cezaevine alınanları saymazsak 392 bin mahkûm ve tutuklu varmış. Demek ki, 92 bin mahkûm ya da tutuklu yatakta değil, yerlerde yatıyor. Mahkûm ve tutukluların yerlerde yatması, elbette hoş bir durum değil.

Acaba, cezaevlerindekilerin tümü haklı yere mi yatıyor?

Bu soruyu, konunun uzmanlarının açıklaması gerekmektedir.

İlkokulda okuduğumuz yıllarda (1940’lı yıllar) bize, yeni yapılacak her okulun bir hapishane kapatacağını söylerlerdi.

Cehaletin kötülüklere davetiye çıkaracağı ileri sürülebilir. Ama bazı kötülüklerin okumuşlardan çıktığı da bir başka gerçektir.

Cezaevleri yaptırmak bir gereklilik ise, cezaevlerini dolduracak suçluların, suçlarını ortadan kaldıracak ortamı hazırlamak da, gerekliliğin ötesinde bir görev ve sorumluluktur.

Zaman zaman, gazetelerden ya da televizyon kanallarından, dünyadaki en huzurlu ülkelerin listesi yayınlanıyor.

En huzurlu ülkelerde uygulanan sistem nedir, nasıl uygulanmaktadır?

İncelenmeğe değer.

En etkili sistem; ekonominin düzeltilmesi, herkesin işe, aşa ulaşabileceği düzenin kurulması, işsizliğin azaltılmasıdır. Çünkü sürekli çalışan insanların suç işleyecek planlar yapması ve o planları uygulayacak zaman bulabilmesi daha az olasılıktır. Daha da önemlisi, yargının herkese eşit bir şekilde uygulanmasıdır.

Yargı eşit bir şekilde uygulanmıyor mu?

Yöneticilerimiz uygulandığını söylüyorlar, ben bilemem. Ama ülkemizde eleştirilerin, sızlanmaların çoğunun da yargıya yönelik olduğunu söylüyorlar. Onu da bilemem.

Cezaevlerindeki yatak kapasitesi, kalanların çok üstüne çıktıysa ve daha çok insan cezaevlerine girecek gibi görünüyorsa, yeni hapishanelerin yapılması gereği ortadır.

Abdurrahman Karakoç’un şiirinde söylediği gibi;

“Biz ne bilek ağam, böyükler bilir.”

Yazarın Diğer Yazıları
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.