Bu satırların yazıldığı saatlerde İran, İsrail topraklarına füze fırlatıyordu. Bu işin bir başlangıcı var. Bir süre önce İsrail, İran’ın Suriye’deki konsolosluğunu bombalamış, iki İran generali ile 7 İran vatandaşı yaşamlarını yitirmişti. İran’ nın bu saldırıya bir yanıt vereceği bekleniyordu.
İsrail’in Devlet Başkanı Netanyahu son zamanlar çılgınca hareket ediyor, Gazze’de taş üstünde taş bırakmıyordu. Çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 33 binden çok Filistin vatandaşı yaşamlarını yitirmişti.
İsrail’i bu konuda Amerika Birleşik Devletleri kışkırtıyordu. Her ne kadar Hamas’ın başlattığı Filistin-İsrail savaşının durdurulmasından yana görünse de, Amerika’nın bu tutumu İsrail’e geri adım attırmıyordu. Çünkü Amerika bu konuda samimi değildi.
İran’ın İsrail topraklarına fırlattığı 200 kadar füzeden sonra, İsrail’le bağlarını gevşetmeyeceğini belirten Amerika, dolaylı yoldan İsrail’e destek vereceğini söyledi ve savaş gemilerini göndermeğe başladı.
Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan yakında Amerika’ya gidecek. Bu yüzden olmalı ki, bu satırların yazıldığı ana kadar, İran-İsrail arasındaki füze atışlarıyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Umarız, İran-İsrail çatışması 3. Bir Dünya savaşına yol açmaz. Çünkü savaş bizim dışımızda da olsa, ister-istemez bize de sıçrayabilir. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılara, bir de yanı başımızdaki İran-İsrail savaşı eklenirse, ekonomik sıkıntımız daha da artar.
Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve arkasından Türk İstiklal Savaşı bizde de, dünyada da çok can almakla kalmadı, savaşa katılan ülkelerin yanı sıra, savaşa katılmayan tüm ülkeleri bile büyük ekonomik sıkıntılara sürüklemişti.
Biz 2. Dünya Savaşına girmedik ama savaşın getirdiği ekonomik sıkıntılardan çok etkilendik.
O nedenle, bizi de zamanla içine alması olası bir savaşın ne gibi sıkıntılara neden olacağını biliyoruz.
Eğer, İran-İsrail çatışması 3. Dünya savaşına neden olursa, bunun sorumlusu Amerika olacaktır. Çünkü Amerika büyük ve güçlü devlet olmanın gereklerini yerine getirmediği gibi, gücünü başka ülkelerin zararına kullanmaktan da çekinmiyor.