26-27 Kasım 1978’te Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Fis Köyünde Abdullah Öcalan’ın öncülüğünde; Cemil Bayık, Duran Kalkan, Şahin Dönmez, Mehmet Hayri Durmuş, Baki Karaer, Mehmet Turan, Mehmet Cahit Şener, Ferzande Tağaç, Ali Haydar Kaptan, Mazlum Doğan, Hüseyin Topgüder, Ali Gündüz, Sakine Cansız, Kesire Yıldırım, Ali Çetiner, Faruk Özdemir, Abbas Göktaş, Abdullah Kumral, Mehmet Karasungur bir araya geldi. Amaçları bağımsız, birleşik büyük Kürdistan’ı kurmaktı.
Doğu, batı, güney ve kuzey Kürdistan toprak parçalarından bağımsız Kürdistan devleti oluşacaktı. Güney Kürdistan: (Kuzey Irak), Kuzey Kürdistan: Doğu, Güneydoğu (Türkiye), Batı Kürdistan: Kuzey Suriye, Doğu Kürdistan: Kuzeybatı İran.
Burada bulunulan ülkelerde amaç özerklik elde etmek ve özerklikten sonra bağımsız bir Kürdistan kurmak idi.
27 Kasım 1978 tarihinde PKK, partileşme kararı alır ve Ekim 1975’te Dikmen toplantısında parti Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Ağrı ve Van gibi illerde “Hazırlık Komiteleri” kuruldu.
Abdullah Öcalan 1979’da yurt dışına kaçtı. Temmuz 1979 tarihinde Suriye’ye geçerek Ayn El Arap’ta (bilinen adıyla Kobani) kaldı ve Şam’a gitti. Şam’da Hafız Esad himayesinde ve Suriye İstihbarat Servisi El Muhaberat’ın öncülüğünde Abdullah Öcalan silahlı eylem yapma kararını aldı.
29 Temmuz 1979’ta Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde Adalet Partisi Milletvekili Mehmet Celal Bucak’ın iftara gittiği kayınpederinin evine silahlı saldırı yapıldı. Saldırıdan Mehmet Celal Bucak sağ kurtuldu ama kayınpederi ve 9 yaşındaki bir çocuk yaşamını kaybetti. Saldırıyı yapan grup Bucak aşireti mensuplarınca öldürüldü.
Saldırıyı yapan grup olay yerine PKK Kuruluş Bildirisi’ni bıraktı. Bu bildiri ile PKK’nın kuruluşu ilan edilmiş oldu.
Abdullah Öcalan Şam’daki terör örgütü elemanlarının silahlı eğitimi için Filistin Kurtuluş Örgütü’nün kendilerine verdiği Lübnan’daki Bekaa Vadisi’ne geçti. Helve – Mahsun Korkmaz adı verilen kamp PKK’nın ilk silahlı eğitim kampı oldu.
PKK, 15 Ağustos 1984 tarihinde saat 21.00’de Mahsun Korkmaz liderliğinde Siirt’in Eruh ilçesindeki jandarma komutanlığını hedef aldı. Yapılan silahlı saldırıda nöbetçi er Süleyman Aydın şehit düştü. 9 asker ve 3 sivil yaralandı. PKK, ikinci terör eylemini ise 15 Ağustos 1984 tarihinde sabah saatlerinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde gerçekleştirildi.
Abdullah Öcalan için ilk ele geçirilmesi gerekilen yer Botan idi. Botan Şırnak, Hakkari, Batman, Van’ın Çatak- Bahçesaray-Gevaş, Siirt’in Merkez- Eruh – Pervari – Kurtalan ve Mardin’in doğusu (Gercüş – Midyat) ilçelerini kapsayan 15.000 kilometrakarelik bir bölge idi. Bu bölge Hakkari’den dağlık araziden doğup Bitlis Çayı ve Dicle Nehri ile birleşen 230 kilometre uzunluğundaki Botan Çayı’ndan geçer.,
Kürdistan Halk Kurtuluş Cephesi (ERNK) oluşturularak Kürdistan eyaletlere bölünmüş idi. Bu şöyle idi:
Botan (Yukarıda bilgisi verilmiştir.) Botan temel bölge olarak geçmektedir.
Mardin: Diyarbakır, Bingöl ve kısmen Muş’u kapsar
Güneybatı Eyaleti: Kısmen Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa’yı kapsar.
Garzan: Garzan eyaleti Diyarbakır, kısmen Bingöl ve Muş’u kapsar.
Serhat: Kuzeyde Kars, Ağrı, kısmen Erzurum ve Van’ı kapsar.
Dersim: Tunceli, Muş kısmen Bingöl kısmen Erzurum, Elâzığ, Sivas ve Erzincan’ı kapsar.
15 Şubat 1999 tarihinde bebek katili Öcalan’ın ülkemize yaşattıklarının bilançosu şöyle:
6036 saldırı, 8257 güvenlik güçleriyle çatışma, 3071 bombalı saldırı, 388 gasp, 1046 adam kaçırma ve hürriyeti sınırlama. 384 TSK personeli, 247 polis 1225 köy korucusu,4472 vatandaş şehit olmuştu.
Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi’nde (KADEK) 2001 tarihinde şu kararlar alınmıştı:
KADEK’in birinci kongresinde Abdullah Öcalan genel başkanlığa seçilmişti ve arkasından talepler sıralandı:
Apo dahil genel af
İdamın kaldırılması.
Kürt kimliğinin tanınması.
Kürt dil üzerindeki baskıların kaldırılması.
Bağımsız Kürdistan’a siyasal ve kitlesel mücadele ile ulaşılacağı.
Devletin müdahale halinde HPG’nin devreye sokulacağı.
TSK’nın PKK’nın ağır darbeler indirmesi sonucunda 20 Mart 1993’te Irak Yurtseverler Birliği’nin başında bulunan Celal Talabani öncülüğünde PKK ateşkes ilan etti.
PKK’nin siyasi uzantılarının serüveni ise şöyledir:
Halkın Emek Partisi (HEP) 14 Temmuz 1993 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı ve ardından Demokrasi Partisi (DEP) kuruldu. HEP’ten Demokrasi Partisi’ne geçen milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak cezevine atıldılar. DEP de 16 Haziran 1994 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nce kapatılınca Halkın Demokratik Partisi (HADEP) kuruldu.
DEP’ten HADEP’e transferler oldu ve 1999 seçimlerinde HADEP %4,75 oy alarak barajı aşamadı. 1999 yılında yapılan mahakki seçimlerde ise 37 belediye başkanlığı (1’i büyükşehir olan Diyarbakır olmak üzere Ağrı, Batman, Bingöl, Van, Hakkâri, Siirt) kazandı. HADEP de 13 Mart 2003 tarihinde Anayasa Mahkemesince kapatıldı.
Demokratik Halk Partisi (DEHAP) sırada vardı. Seçimlerde %6,23 oy alıp barajı geçemediler. 28 Mart yerel seçimlerine bir blok içerisinde (SHP, SDP, ÖDP, EMEP, Özgür Parti, DEHAP) katılarak 5 il (Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Hakkari) ve 33 ilçede belediye başkanlığı kazandı. DEHAP kendini feshederek PKK’nın bir cephe kuruluşu olan Demokratik Toplum Hareketi’ni (DTH) 2005 yılında kurdu. Hareket partiye dönüştürüldü. Adı Demokratik Toplum Partisi (DTP oldu. DTP, 9 Kasım 2005 tarihinde Ahmet Türk, Leyla Zana, Aysel Tuğluk, Orhan Doğan tarafından kuruldu. (Kurucularına bakarsanız fazla söze gerek yoktur.) DTP, 22 Temmuz 2007 genel seçimleririne bağımsız adaylarla girdi ve 21 milletvekili kazandı. DTP 29 Mart 2009 tarihindeki yerel seçimlerde 99 belediye başkanlığı elde etti. (Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Mardin, Tunceli, Van, Iğdır, Siirt vs.) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise DTP ile kapatma kararını 16 Kasım 2007’de açtı. DTP ise Anayasa Mahkemesince 11 Aralık 2009 tarihinde kapatıldı.
2 Mayıs 2008 tarihinde Barış ve Demokrasi Partisi kuruldu. DTP’den BDP’ye katıldılar. Mecliste İstanbul bağımsız Milletvekili Ufuk Aras ile birlikte mecliste grup oluşturdular. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde büyükşehirlerden Diyarbakır’ın yanında Van’ı da eklediler ve toplamda 97 belediye başkanlığı aldılar. BDP 2014 yılında tüm varlığını sonlandırdı ve 2013 yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP) kuruldu) HDP 7 Haziran 2015 seçimlerinde %13,1 oy alarak 80 milletvekili; 1 Kasım 2015 erken genel seçimlerinde de %10,8 oy oranı ile 59 milletvekilliği kazanarak AKP ve CHP’den sonra TBMM’de üçüncü parti oldu.
1993’te HEP ile başlayıp HDP ile devam eden PKK güdümlü siyaset süresince hiçbir değişiklik yok.
PKK terör örgütünün istedikleri şunlar:
Bebek katili Abdullah Öcalan’a özgürlük.
Ana dilde eğitim.
Özerklik.
(Engin Alan, 40 yıllık İhanet Terör ve PKK, Sayfa 17- 76 arası)
Kürdistan Halk Kurtuluş Cephesi ile PKK terör örgütünün istekleri ne kadar benzer değil mi? Ki 15 Şubat 1999 tarihi ile yakalanan Abdullah Öcalan’dan sonra 2002’de terör olaylarının artmasının yorumunu siz ulu Türk milletine bırakıyorum.
Süresince 2007’de “bebek katili Abdullah Öcalan’ın idamı için atılan ipi ne ara unuttunuz, buzluğa mı kaldırdınız, kör mü oldunuz veya aklınızı birilerine teslim mi ettiniz?
Mümkünse Türklük ile kalmak dileğiyle…