enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Amaç; Anadolu Basınını Kapatmak Mı?

18.09.2023 18:14
0
A+
A-

Anadolu basının üç gelir kaynağı vardır.

Nedir?

  • Resmi ilanlar
  • Özel ilan-reklamlar
  • Abonelerden alınan abone ücretleri

Bunların dışında başka bir geliri yoktur.

Resmi ilanlar devletin yaptırdığı ihalelerden kaynaklanır. Küçük kentlerde herkes birbirini tanıdığı için özel ilana, reklama gerek duyanların sayısı azdır. Başka kentlerde oturan aboneler de çoğu kez, abone ücretini vermemekten çok, para gönderecek zamanı bulamaz, unutur, kimileri parasız gönderilsin ister. Ancak, girdiler o kadar artmıştır ki, kâğıt ve diğer matbaa malzemeleri döviz karşılığı dışarıdan geldiği için her ay yükselen fiyatlarla alırsınız kâğıdı ve diğer malzemeleri. Kiralar artar, ücretler artar.

Bu sıkıntılar yetmezmiş gibi, bir de, kimi kurumlar ilansız alım peşindedir.

Niye?

İstedikleri firmalardan, istedikleri koşullarda alsınlar diye malzemeleri.

Yakın zamana kadar, İlanların dağıtımı için kurulan Basın İlan Kurumu ve kurumun şubesinin bulunmadığı il ve ilçelerde valiler ve kaymakamlar ilanların dağıtımına aracılık ederdi. Hiçbir sorun da yaşanmazdı.

Şimdi, tüm iller demeğim ama ülkemizi bölgelere ayırdılar. O bölgelerde Basın İlan Kurumu şubeleri kurdular. O bölgeler için elemanlar aldılar.

Yararı ne oldu?

Henüz çözemedim. Bizim yerimize biraz da vatandaşlar düşünsün.

Şimdi, Basın ilan kurumu da ilan yayınlıyor.

Basın ilan kurumu ne için kuruldu?

Herhalde ilan yayınlasın diye değil.

Basın ilan kurumu; 2 Ocak 1961 tarihinde 195 sayılı kanunla kuruldu.

Görevi; basın ilan ve reklamların süreli yayınlara, hiçbir düşünce farkı gözetmeksizin, tarafsızlıkla ilan ve reklamları dağıtmaktı. Yıllarca da bu görevini yaptı.

Sözünü ettiğimiz kurum, şimdi ilan dağıttığı gibi süreli yayınlar arasında ayırımda yapabiliyor, daha başka yaptırımlarda da bulunabiliyor.

Daha açıkçası, birçok kamu kurumu gibi, siyasi otoritelerin istekleri doğrultusunda bir hareket serbestliği mi var, bilemiyorum.

Besbelli, Anadolu basınını, belki hepsini değil, kimilerini kapattırmaya zorluyorlar. Daha önce de düşünmüşlerdi bunu. Ülke çapında tepki gelince geri adım atıldı.

Umarız, biz yanılmış oluruz. Umarız düzelir.

Yazarın Diğer Yazıları
05.02.2026 16:38
26.11.2024 15:44
25.01.2023 15:03
11.08.2022 14:29
11.07.2023 13:39
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.