10 Ocak İdareciler ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul edilmiştir.
Her ikisinin de kuruluşuyla ilgili kısa bilgiler verelim:
Ülkemizde Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulmuştu. Ancak, 1961 yılında kabul edilen 212 sayılı Basın İş Yasasıyla 10 Ocak 1962 yılından beri Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.
Türk İdareciler Günü ise, 1971 yılı milat alınarak 1978 tarihinde, Türk İdareciler Derneği tarafından, alınan bir kararla her 10 Ocak günü, İdareciler Günü olarak kutlanmaktadır
Her iki kurumun kutlamaları da 10 Ocağa rastlatılmıştır.
Ulusal Gazeteleri bilemem ama Türkiye’nin pek çok ilinde ve ilçesinde yayınlanan yerel gazeteler maddi açıdan zor durumdadır.
Nedeni, kurulan gazetelerin sayısı artmış, en büyük gelir kaynağı olan resmi ilanların miktarı, artan gazetelerin giderlerini karşılamaya yetmemektedir.
Öncelikle şunu belirtelim ki, gazetecilik para kazanma mesleği değildir. Gazeteler, resmi ya da özel kurumların ve kuruluşların ajandası da değildir.
1969 yılında rahmetli Alparslan Türkeş Gümüşhane’yi teşrif etmiş, gazetemize de ziyarette bulunmuştu. Rahmetli Türkeş, bana, birlikte çalışmayı önermişti. Ben de kendisine; ”Ülkemizde iki türlü gazetecilik vardır; bunlardan biri siyasi partilerin ya da kuruluşların yayın organlığını yapar, diğeri de, olaylara objektif bakan tarafsız yayın organıdır. Biz, birinci şıkkı değil, ikinci şıkkı seçtik” demiştim. O tarihlerde rahmetli Türkeş’in gazetemizi ziyaretine geniş yer ayırmıştık gazetemiz Kuşakkaya da.
Kuruluşlarından itibaren, kimi gazeteler, tarafsızlıklarını bir yana iterek, gelir elde etme yönüne gitmektedir. Bu yöntemi seçen gazetecilere tarafsız gazete değil de yayın organı demek daha doğru olur.
Eskiden gazeteler, kitaplar, dergiler PTT tarafından daha az ücretle gönderilirdi. O durum kaldırıldı. Şimdi bir gazete, kent içine de, kent dışına da 4 liralık bir ücretle kabul ediliyor. Kâğıt ve baskı malzeme ve tüm giderleri yurt dışından sağlanıyor. Artık insanlar bir gazeteye yılda bin lira, iki bin lira ödeyemiyor. Küçük yerleşim yerlerinde gazetelere ilan, reklam verme gereği de duyulmuyor.
Gazeteci; olayları gözüyle, kulağıyla izleyen, kendi mantığını da işleterek yazıya döken insandır.
Günümüzde her olayın peşinden koşacak çok sayıda muhabir çalıştırma olanağınız yok.
Bugünün tekniği ve teknolojisi gazeteciliğin seyrini de değiştirdi. Şimdi, tüm haber kaynakları ortaya seriliyor, siz de bilgisayarınız aracılığıyla, oturduğunuz yerde, ortaya serilen bilgileri alıp gazetenize aktarıyorsunuz.
O zaman gazetecilik de, amacının dışına taşınılarak yürütülmeğe çalışılıyor.
Kimse gücenmesin ama günümüz gazeteciliğinde de gerçek bu.
10 Ocak çalışan gazetecililerin de, idarecilerin de gününü kutlarım.