Muhtarlık bir kamu görevidir. Muhtarlar da bu kamu görevini yerine getiren görevlilerdir. Muhtarlık ciddiye alınacak önemli bir görevdir.
Muhtarlar, devletle vatandaş arasında bir köprü kurarlar.
Osmanlı İmparatorluğunun adalet sisteminde, kadıların yanı sıra azalar da bulunurdu. Bu sistem Cumhuriyet döneminde de bir süre devam etti.
Kararı yine kadılar verirdi ama azalar da kararın oluşmasına katkıda bulunurlardı.
Kadıların (Hâkimlerin) yanındaki azalar, bir yönüyle devlete bağlıydı. Devletten maaş alırlardı. Bir yönüyle de serbesttiler, ticaret de yapabilirlerdi.
Muhtarlar da öyledir. Devletten maaş alır, vatandaşla devlet arasındaki kimi görevlerin yürütülmesine katkı sağlarlar.
Muhtarlar, köylerde köyün önündedir. Kentlerde de mahallelerinin sözcüsüdürler.
Muhtarlar köylerinde ve hizmetinde bulundukları mahallelerde başarılı hizmetler verebilmek için belli bir eğitimden geçmiş olanlar arasından seçilmelidirler.
Devlet, fakirlere yardım yapmak istediğinde muhtarlara başvurur. Çünkü köylerde ve kentlerdeki mahallelerde kimin fakir olup olmadığını muhtardan iyi bilen yoktur
Bir köyden ya da kentlerdeki bir mahalleden bir kişi ya da bir aile bir başka köye ya da kente göç edecekleri zaman muhtardan belge almaları aranır.
Devletin ve özellikle de noterlerin PTT aracılığıyla ulaştıramadıkları tebligatları muhtarlar aracılığıyla ilgilisine ulaştırırlar.
Askere gidecek olanları, askerlik süresi geldiği halde süreyi uzatanları muhtarlar soruşturur. Daha doğrusu, muhtarın soruşturup bilgi vermesini devlet muhtarlardan ister. Çoğu kez ölenleri, doğumları muhtarlar bildirir resmi kurumlara. Özellikle kentlerde ve büyük kentlerimizde, kimin nerede oturduğunu muhtardan sorarlar. Muhtarların görevleri burada yazdıklarımızla sınırlı da değildir.
Muhtarlar; hizmetinde bulundukları halkın ihtiyaçlarını, yol, köprü, temizlik hizmetleri gibi sorunlarını ilgililere ulaştıran ve onların takipçisi olan kamu görevlileridir.
Kamuda önemli görevlerde bulunduktan sonra emekliye ayrılanlardan kimileri, kalan zamanlarından muhtar seçilmek suretiyle hizmetlerini bu türlü de sürdürürler.
Yazının başlarında da belirttiğiz gibi, muhtarlık; ciddiye alınması, önemsenmesi, devem ettirilmesi gereken bir görevdir.
Köy-kent ayırımı yapmadan tüm muhtarlara başarılar diliyorum.