İki gün önce, 30 Ağustos Kocatepe Meydan Savaşının 101. Yıldönümüydü. Kuşakkaya Gazetesinde yayınlanan dünkü yazım da onun içindi. Akşam çeşitli kanallardan büyüklü-küçüklü illerimizde Zafer Bayramının kutlamalarını izledim. O nedenle yazımın başlığını “ Zafer Bayramı Böyle mi Kutlanmalıydı?” sözcükleriyle attım.
30 Ağustos Zafer Bayramı, sıradan bir bayram değildi. Türk Ulusunun, Türk halkının kaderini belirleyen bir bayramdı.
Büyük Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşını, “Ya İstiklâl, Ya ölüm!” parolasıyla başlatmıştı. Çünkü Türk Ulusunun esaret altında yaşamaktansa ölümü yeğleyeceğini biliyordu.
Yalnızca 30 Ağustos Zafer Bayramı değil, diğer ulusal bayramlarımız da uzun zamandan beri, hakkını vererek kutlanmıyor, geçiştiriliyordu.
Ülkemizde Atatürk’le Cumhuriyetle sorunu olan bir topluluk var. O topluluk, fırsat buldukça, seslerini yükselterek, düşünceleri açık açık ortaya koymaktan çekinmiyor.
Atatürk, yalnız Türk Ulusunu bağımsız bir ülke konumuna taşımakla yetinmedi. Ulusumuzu, uygar uluslarının seviyesinin üstüne çıkarmak için de çaba gösterdi ve uygarlığa giden yolu da belirledi.
Ne yazık ki, bağımsızlığa kavuşmak için uğraşan uluslar, Atatürk’ü kendilerine baş tacı etti ve aynı yolu izleyerek bağımsızlıklarına kavuştular.
Biz ne yapıyoruz?
Bu aziz millete Atatürk’ü unutmaları için çaba harcıyoruz.
İzlediğimiz kadarıyla kimi iller, sadece (İş olsun kabilinden) basit bir törenle geçiştirdiler bu çok önemli bayramı.
Belli ki, halkı da pısırıklaştırmışlar. Çünkü yerel Kurtuluş Bayramlar ve Ulusal Bayramlar, yalnız resmi kurumların katılımıyla kutlanmaz. Askeri, öğrencisi siviliyle, tüm halk tarafından kutlanır.
Halk, öğle bir duruma getirilmiş ki, sözünü ettiğimiz bayramların yüzbinlerce şehit verilerek elde edildiğini bilmiyor. Kimileri, bayramların sadece seyirlik olduğunu sanıyor, kimileri de resmi makamların bir etkinliği olarak görüyor.
Eğitimciler olarak, gazeteciler olarak biz bu konuda görevimizi yeterince yapmamış, halka anlayacağı bir dille anlatamamışız
Yüzbinlerce şehit vererek kazandığımız Başkumandanlık Kocatepe Meydan Savaşı sonunda elde ettiğimiz Zafer Bayramımız kutlu olsun.
Bu vesileyle büyük Atatürk’ü, bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.