TÜİK verilerine göre fındık üretimi geçen yıla göre %10 artış gösterirken 40 ilde fındık hasadı yapıldığı aktarıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024’te Türkiye’nin fındık üretimi 717 bin ton olarak gerçekleşti. Böylece rekolte 2023’e göre yüzde 10 artış gösterdi. Ulusal Fındık Konseyi’nin 2024 yılı rekolte tahmini 734 bin tondu.
Ulusal Fındık Konseyi’nin 2024 yılı için öngördüğü 734 bin tonluk rekolte tahminine yakın gerçekleşen üretimde, en fazla fındık Ordu’da toplandı. 202 bin tonluk üretimiyle Ordu, fındıkta zirvede yer alırken, Samsun 114 bin tonla ikinci, Düzce ise 95 bin 470 tonla üçüncü sırada yer aldı.
TÜİK’in 2024 verisine göre fındık üretimi yapan illerin tam listesi şu şekilde;
Toplam Türkiye üretimi: 717.000 ton
En Yüksek Üretim Yapan İller (50 bin tonun üzerinde)
Ordu – 202.065 ton
Samsun – 114.089 ton
Düzce – 95.470 ton
Giresun – 94.018 ton
Sakarya – 82.083 ton
Orta Ölçekli Üretim Yapan İller (10 bin- 50 bin ton arası)
Zonguldak – 39.531 ton
Trabzon – 38.323 ton
Kocaeli – 12.902 ton
Bartın – 12.131 ton
Düşük Ölçekli Üretim Yapan İller (1.000 – 10.000 ton arası)
Kastamonu – 6.473 ton
Artvin – 5.794 ton
Tokat – 3.467 ton
İstanbul – 2.264 ton
Bitlis – 2.061 ton
Bolu – 1.887 ton
Sinop – 1.448 ton
Rize – 1.107 ton
Gümüşhane – 824 ton
Bursa – 726 ton
Çok Düşük Ölçekli Üretim Yapan İller (1.000 ton altı)
Balıkesir – 67 ton
Çanakkale – 50 ton
Amasya – 35 ton
Kahramanmaraş – 32 ton
Denizli – 23 ton
Bilecik – 20 ton
Kırklareli – 20 ton
Yalova – 16 ton
Isparta – 15 ton
Osmaniye – 15 ton
Antalya – 11 ton
Sivas – 8 ton
Afyonkarahisar – 7 ton
Hatay – 7 ton
Kütahya – 3 ton
Aydın – 2 ton
Muğla – 2 ton
Adana – 1 ton
Ankara – 1 ton
Burdur – 1 ton
Tekirdağ – 1 ton