Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki Çit Deresi Vadisinde bulunan köylülerin “Vadimizde maden istemiyoruz” çağrısının ardından Milletvekilleri ve yerel yöneticilerin katılımıyla önemli toplantı düzenlendi.
Geçtiğimiz haftalarda yaptıkları basın açıklamasıyla vadilerindeki madencilik faaliyetlerine karşı çıkan köylülerin taleplerine sessiz kalmayan Milletvekilleri Av. Celalettin Köse ve Musa Küçük başkanlığında toplantı düzenlendi.
Torul Kardelen Alabalık Tesislerinde düzenlenen programda KTÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Uğur Üçüncü tarafından geniş kapsamlı sunum gerçekleştirildi.
Toplantıya AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, MHP İl başkanı Mete Kaya, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Eşref Balki, Torul Belediye Başkanı Evren Evrim Özdemir, Torul İl Genel Meclisi üyeleri, Torullular Derneği Başkanı Mümin Çakıcı, muhtar ve vatandaşlar katıldı.
“Acı tecrübelerimiz varken Gümüştuğ Vadisi’nde su kaynaklarının bulunduğu havzalarda sondaj yapılmaması için elbirliğiyle gayret göstermemiz gerekiyor”
Yer altı zenginliklerinin milli ekonomiye kazandırılmasına itiraz etmemekle birlikte yapılacak olan madencilik faaliyetlerinin kesinlikle çevreye ve insan yaşamına duyarlı olması gerektiğini ifade eden Milletvekili Köse, “İkisu Köyü’nde Koza Altın İşletmeleri tarafından yapılan sondaj çalışmalarından dolayı Kalaycıoğlu Mahallesi’nde su kaynaklarının zarar görmesi sebebiyle koca bir mahallenin susuz kalması gibi acı bir tecrübemiz varken Gümüştuğ Vadisi’nde su kaynaklarının bulunduğu havzalarda sondaj yapılmaması için elbirliğiyle gayret göstermemiz gerekiyor” dedi.
“Madencilik faaliyetleri suya, çevreye ve doğal yapıya zarar vermemeli”
Yeşilyurt Köyü’nde de benzer durumun yaşandığını ve su kaynaklarının korunması konusunda gerekli girişmelerde bulunduklarını ifade eden Köse, yapılacak olan madencilik faaliyetlerinin kesinlikle çevreye duyarlı olması gerektiğini, Gümüştuğ vadisinde kadimden beri süre gelen yerleşik hayatın kıyamete kadar devam etmesi için madencilik faaliyetlerinin köy yerleşim alanlarının uzağında, suya, çevreye ve doğal yapıya zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.
“Bizim şiarımız önce insan, sonra çevre, sonra maden”
Köy muhtarlarının kendi köyleriyle alakalı madencilik faaliyetleriyle ilgili bilgi verdikleri programda Milletvekili Av.Celalettin Köse’nin ardından konuşan Milletvekili Musa Küçük, sağlanan birlik ve beraberlik için teşekkür ederek, “Az önce sayın vekilim de söyledi. Bu kamuoyu desteğiyle çözemeyeceğimiz iş yok. Bu konuda rahat olun. Biz de beraberiz, biriz, omuz omuzayız. Sizin aleyhinize hiçbir işin içinde olmayacağız. Söz veriyoruz. Bizim şiarımız şu, önce insan, sonra çevre, sonra maden. Bundan kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Ama şunu da bilmemiz lazım: Maden insanlık kadar eski. Şurada oturuyoruz, oturduğumuz her şeye bakıyoruz maden. Madensiz bir alet yok. Bunu kabul da etmemiz lazım. Özellikle altın büyük ülkelerin gelişmekte olan veya zayıf ülkelerin kırbaçla yola getirdiği bir araç haline getirilmiş. Türkiye kamuoyunda altınla ilgili çok farklı algı oluşturuyorlar. Bizim hassasiyetimiz çevreye uygun olacak, insanımıza zarar vermeyecek. Öbür türlü madenciliğe karşı olmamamız lazım. Yoksa başka büyük ülkeler bizi o altınla terbiye ediyor. Buna da müsaade etmemiz lazım” dedi.
“Yakında meclisten çevre ve insanımızı koruyacak daha güçlü kanunlar çıkacak”
Kendisinin İliç’teki maden faciasının araştırma komisyonu üyesi olduğunu hatırlatan Milletvekili Küçük, “Çevre konusunda da çok hassasız. Bu konuda da rahat olun. Müsaade etmeyiz. Mesela ÇED raporu demek maden ocağı demek. ÇED’siz maden ocağına asla müsaade etmeyiz. Sularımıza dokundurtmayız. Çevreye uygun bir madencilik varsa buyursun yapsınlar. Ama farklı bir şekilde buna sahipsiz köylü, anlamaz bilmez altından girer üstünden çıkalım derse de biz de buna müsaade etmeyiz. Bunda rahat olun. Beraberiz omuz omuzayız. Duyarlı olmanız birçok facianın da önüne geçebilir. Şimdiden böyle duyarlı olursak yarın Allah göstermesin büyük kazaların, büyük çevre felaketlerinin önüne geçmiş oluyoruz. Sayın Vekilimin söylediği hukuki süreci takip ederiz. ÇED raporunu da takip ederiz. ÇED’e uyumlu veya uyumsuz bir çalışma varsa müdahale ederiz. Altın madenlerinde Türkiye çok yeni bir ülke. Yakında meclisten çevre ve insanımızı koruyacak daha güçlü kanunlar çıkacak. Eksikler var, boşluklar var. Maden firmaları bu boşluktan faydalanıyor. O boşluklar da kapatılacak. Ama o yasalar çıkana kadar biz burada dik duracağız. Müsaade etmeyeceğiz. Sayın vekilime katılıyorum. Teşkilatımızla Cumhur İttifakı burada. Biz sizinle beraberiz. Rahat olun. Söz veriyoruz. Sizinle omuz omuza sizinle ilgili, çevreyle ilgili mücadelenizle yan yana olacağız. Elimizden ne geliyorsa onu yapacağız” diye konuştu.