Cazibe Merkezleri Programı kapsamına 25 ilin içinde Gümüşhane’nin de olduğu Bölgesel Yatırım Teşvik sistemi kapsamında 5. bölge de yer alan illerin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde yapılacak yatırımlar için 31.12.2022 tarihine kadar müracaat edilmesi halinde 6. Bölge teşviklerinden yararlanabileceği açıklandı.
25 Ocak 2018 Tarihinde yayınlanan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki 2018/11201 No’lu kararla bu karar kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımların, Komite tarafından uygun bulunması halinde enerji desteği ile 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sağlanan destek unsurlarından 6.bölge şartlarında 6.bölgede uygulanan oran ve sürelerle 31.12.2020 tarihine kadar yapılacak olan teşvik belgesi müracaatları değerlendirilerek yararlandırılması imkanı getirilmişti. 31.12.2020 tarihinde sona eren bu süre 07 Ekim 2020 tarih 31267 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı 31.12.2021 tarihine, 29.12.2021 tarih ve 31704 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan 4976 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla da “31.12.2022” tarihine kadar uzatıldığı açıklandı. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 5’inci bölgede yer alan Adıyaman, Tunceli, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt ve Kilis illeri ek destek alacak iller olarak belirlenmiştir. Bu illerde OSB içinde yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlar için 31.12.2022 tarihine kadar müracaat edilmesi halinde 6. Bölge teşviklerinden yararlanabilecekler.
Gümüşhane’nin yalnızca OSB özelinde değil tümüyle 6. bölge teşviklerinden faydalanmasının şehir için en doğru ve faydalı adım olacağının altını çizen Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay Gazetemize yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Sayın Binali Yıldırım’ın Başbakanlık yaptığı dönem de biz az gelişmiş illerde, kalkınmada öncelikli bölgelerde yatırımcılar ve girişimcilere cazip gelecek teşvikler istemiştik. Daha sonrasında hükümet bunu üzerine bir çalışma yapmıştı. Cazibe merkezi iller kapsamında Gümüşhane’de o iller arasına dahil edilmişti. Çok güzel bir projeydi teşvik bakımından istihdamı ve üretimi artıracak bir projeydi. Fakat ülkemizde ve dünyada değişen bir takım şartlar ve ekonomik dalgalanmalar sonucunda cazibe merkezleri projemiz askıya alındı. Onun yerine Türkiye sosyo ekonomik gelişmişlik bakımından 6 bölgeye ayrıldı. Gümüşhane olarak biz 5. bölgede kaldık. Belki o zaman kriterler 5. bölgede olmamızı gerektiriyordu ama şimdi aradan uzun bir süre geçti. Hem dünya hem de ülkemizdeki ekonomik dalgalanmaların sonucunda Gümüşhane olarak biz kalkınmada ülkemizin kalkınma hızını yakalayamadık ve ülkemizin genel kalkınma hızının gerisinde kaldık. Bizim talebimiz şudur; Bugün sosyo-ekonomik bakımdan kalkınmış ve kalkınmakta olan illerin yeniden değerlendirmesi ve yeni kriterlere göre destek kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Eğer yeniden değerlendirme olursa Gümüşhane’nin 6. kalkınma bölgesinde olduğunu göreceğiz.
Coğrafi şartlarının zorluğu ve başka etkenlerden kaynaklı olarak Gümüşhane’de birikmiş sermayemiz ne yazık ki yok. İl içindeki yatırımcılarımız beklenen ölçüde büyüyemedi. Dolayısıyla şehrimize il dışından yatırımcı gelmiyor. İl dışından yatırımcıların gelmesi için Gümüşhane ve Gümüşhane ölçeğindeki illerin daha cazip teşviklerle donatılması lazım. Eğer bunu yapabilirsek ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan Türkiye’nin kalkınma hızını yakalayabiliriz. Bizim bu hızı yakalayabilmek için Gümüşhane’nin 6. bölge teşviklerinden istifade etmeli. Ben inanıyorum ki eğer 6. bölge teşviklerinden faydalanabilirsek ilimize Gümüşhane dışından çok yatırımcı gelecek ve ilimizde ki yatırımcıların cesareti artacak. Bunun sonucunda istihdam olacak, ithalat ve ihracat olacak. Kalkınmak ve zenginleşmenin yolu yatırım yapmak, istihdam etmek ve üretmekten geçiyor. Bu kriterlerden istifade etmenin tek yolu Gümüşhane’nin sadece OSB’de değil tümünün 6. bölge illeri arasına dahil edilmesi gerekiyor.”
“Büyümenin yansımalarını ancak orta vadede hissedebiliriz”
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada, 2022 Kasım ayında Gümüşhane’den 57 milyon 388 bin 754 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Yapılan açıklamada geçen senenin aynı dönemine göre Trabzon’un ihracatında yüzde 12 düşüş, Rize’nin ihracatında yüzde 25, Gümüşhane ve Artvin’in dış satımında yüzde 6 artış olduğunu bildirilmişti. Konuya dair yaptığı açıklamada bugün dünya genelinde kalkınmış ülkelere baktığımız zaman hepsinin uluslararası marka olan ürünleri var ve dünyada 8 milyar insana satıyorlar bunu ise ihracatla başarıyorlar diyen Başkan Akçay, ”Biz ihracatla son 10 yılda tanışan bir iliz ama buna rağmen önemli bir mesafe kaydettiğimizi düşünüyorum. Yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’de ihracat yapan iller arasında son sırada olurken bugün önemli bir yol kat ettik. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak da ihracatın önemini anlatmak için birçok çalışma ve proje yaptık. Bugün ihracatın önemini bilen bir il olduk ve ihracatta son sırada yer alırken bugün 60. sıraya yükseldik. En büyük ihracat sektörünü madencilik, mobilya ve gıda sektörü olarak sıralayabiliriz. Yaklaşık 55 Milyon Doların üzerinde ihracatla madencilikte çok büyük bir payımız var. Bunun yanında 1 milyon dolarlık ihracatla mobilya ürünlerimiz, baklagiller ve orman ürünlerimiz yer alıyor. Bölgemizde yer alan birçok ilde geçtiğimiz yıla göre ihracat düşmesine rağmen ilimizde %6 oranında büyüme kaydetmemiz hem Gümüşhane hem de ülkemiz adına sevindiricidir. Bu büyümenin ve gelişmenin esnaf ve vatandaşımıza kısa vadede yansımasını bekleyemeyiz. Bu sebeple büyümenin yansımalarını ancak orta vadede hissedebiliriz” dedi.
Haber: Zeynep KAYA