Gümüşhane Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Başkanı Eyüp Demirel, Gümüşhane’de Turizm İl Koordinasyon toplantısı yapılmasını isteyerek, aynı zamanda Çakırgöl Kış Turizm Merkezi Projesine ortak olunmasının gerekli olduğunu söyledi.
Son zamanlarda bölge ekonomisinin turizm ile kalkındığını ancak Gümüşhane’nin çevre illere oranla turizmden payını hak ettiği kadar alamadığını ifade eden Gümüşhane TÜHAK Başkanı Demirel, konuya ilişkin basın açıklaması yayınladı.
Başkan Demirel yaptığı basın açıklamasında, Gümüşhane’nin turizme oldukça elverişli bir coğrafyaya sahip olmasına karşın bu yeterliliğin kurumlarca değerlendirilemediğe vurgu yaparak, ‘Turizm İl Koordinasyon toplantısı 3 ayda bir yapılmalı ve Çakırgöl Kayak Merkezi projesine ortak olunmalı’ ifadelerine yer verdi.
“Biz bunları başarabilecek nitelikteyiz”
Yaptığı açıklamada ‘Birbirimizden güç almalıyız’ vurgusu ile kurumları ve yetkilileri organize olmaya davet eden Başkan Demirel, “Turizm koordinasyon toplantısı 3 ayda bir 4 ayda bir hiç olmazsa 1 yılda bir kez yapılmalı. Kamu kurumları ve Sivil toplum kuruluşları ve esnaflar çağırılmalı ne aldık ne sattık ne verdik. Ne alacağız. Bunların bir muhakemesi yapılmalı. Zigana dağındaki Zehir Hüseyin’in, Kent Ormanı İşletmecisi Hüseyin Kullukçu’nun, Onbir kardeşler et tesislerinin ve ismini yazamadığım işletmecilerin dertlerini ve beklentilerini İl Koordinasyon Toplantısına dinleyerek bir kitapçık haline getirilmeli. Sorunların üzerinde çalışılıp tekrar ne yaptık ne yapamadık. Yapamadığımız alanda nelerle karşılaştık bunları ortaya koyarak tekrar birbirimizden güç alarak bu sorunlar çözülmeli. Buna benzer konuları biz daha önce gerçekleştirdik. Burada güven sorunu olmamalı. Biz bunları başarabilecek nitelikteyiz” dedi.
“Biz bu bölümü süs bitkisi yetiştirmek için açılsın istemedik”
Kentte turizm alanında rehberlik yapabilecek yetkinliğe sahip yalnızca iki kişinin olduğunun bilgisini paylaşarak Turizm Fakültesinin kente katkısı yönündeki eksiklikleri üzerine serzenişte bulunan TÜHAK Başkanı Demirel, “Turizm diyorsak, bu alana hitap edebilmemiz için Gümüşhane’de Turizm Fakültesi Rehberlik bölümünde okuyan 60 öğrenci var. Bunların kaçı Gümüşhaneli? Bu alanda okuyan öğrencilerden Gümüşhaneli öğrenci yok. Bunlar hep başka illerden gelen yabancı öğrenciler! Okul bitiminde bu kente; burada okuyan rehber öğrencilerinin bir katkısı olmuyor. Ne üzücü bir durum. Biz bu bölümü süs bitkisi yetiştirmek için açılmasını istemedik. Bu şehrin turizm rehber sorunu çözülsün diye uğraş verdik. Bu bölümün açılmasına kafa yoranlara buradan teşekkür etmek istiyorum. İyi ki varsınız. Gümüşhane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gümüşhane Kız Meslek Lisesi, Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden kaç Gümüşhaneli öğrenci bu alana gönderebildik. Maalesef bu alana öğrenci gönderemedik! Bu alana giriş için dil sınavı var. Dil sınavı var ise bu okullardan direk geçiş yapılması ve öğrencilerin dil sınavını kazanmaları için Milli Eğitim Müdürlüğü üzerine düşen görevi yapmalı. İngilizce eğitimi vererek bu alana en az yılda 10 öğrenci gönderilmeli. Gümüşhane’de Turizm Fakültesi Rehberlik bölümü ile iletişim kurulmalı ne gerekiyorsa yapılmalı. Bu alandan en az yılda 10 öğrenci çıkararak Gümüşhane’den istihdam etmeliyiz. Gümüşhane’de Rehberlik yapabilecek 2 kişi var. Bu sayı ile havanda su dövmekten başka bir şey yapmıyoruz. Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arasında bir iletişim kuruluyor mu kurulmuyorsa bunları harekete geçirilmesi için bir şeyler söylemek zamanıdır diye düşünüyorum! Çakırgöl bizim gözbebeğimizdir. Gümüşhane Özel İdare Genel Sekreterliği, Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Çakırgöl Kış Turizm Merkezi Projesine ortak olmalı. Ayrıca bu alana ortak olunması için Milli Piyango çekilişi yapılarak gelir sağlanması için Gümüşhane Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı öncülük yapılması gerekiyor” diye konuştu.