MÜSİAD Gümüşhane Başkanı Cihan Canlı Gümüşhane’nin genel sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Gümüşhane’nin üzerine adeta ölü toprağı serpilmiş vaziyette olduğunu ifade eden Başkan Canlı, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde kentteki eğitim ve sosyal alan dahil ekonomik kalkınmanın birincil öncelik olduğunu kaydetti.
Lokomotifi oluşturacak etkenlerin ise başlıca turizm, tarım ve hayvancılığın yanında bir de orta ölçekli imalat sanayi olduğunu ve Gümüşhane’nin de tüm bu alanlarda ciddi bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen MÜSİAD Başkanı Canlı, “GÜMÜŞHANE KALKINMA MODELİ’’ için düğmeye basılmalı dedi.
“Bu doğrultuda çalışmalıyız”
Gümüşhane’nin sorunlarına ve çözümlerine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şehrin potansiyeline vurgu yapan Başkana Canlı, “Bir şehrin kalkınması denildiğinde, o yörede başta yörenin kaynaklarının kullanılması suretiyle ekonomide, sosyal hayatta, kültürel alanda gelişmek ve toplumun refah seviyesinin artırılması anlaşılmaktadır. Üretimin arttığı, sanayi ve ticaret alanında sermaye birikiminin sağlandığı ,daha çok iş imkanının yaratıldığı bir toplumda, eğitimin kalitesinin ve sosyal faaliyetlerin arttığı toplumun birlikte çalışma ve üretme ruhunun da artacağı görülecektir. İşte bu topyekun kalkınma şehrin tamamına sirayet edecek ve bu şehirde yaşayan tüm insanlar bu durumdan fayda sağlayacaktır. Bu açılardan baktığımızda, son dönemde olumlu bazı girişimler olsa dahi şehrimiz üzerinde genel bir ölü toprağının olduğu aşikardır. Bizler bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek, birlikte hareket ederek bir uyanış hareketi başlatmak arzusundayız. Bunun yolunun da sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmak, ortak akıl sonrası oluşacak hedefler için siyaset, bürokrasi, basın ve sivil toplum kuruluşları olarak tek yumruk şeklinde hareket etmek gerektiği düşüncesindeyiz. Şehrimizin dinamiklerini dikkate alarak, kültürel ve sosyal yapımızı, avantaj ve dezavantajlarını tahlil ederek yeni bir model oluşturmalıyız. Bu modelin adını “GÜMÜŞHANE KALKINMA MODELİ’’ olarak belirlenmeli ve bu doğrultuda çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.
“Şehir olarak kaybedecek bir dakikamız bile yoktur”
‘Hedeflerimizi belirlemeli ve bunun için birlikte hareket etmeliyiz’ diyerek kentteki yöneticilere ve tüm vatandaşlara karşı çözüm ölçekleri yaklaşım ve görüşlerini aktaran MÜSİAD Gümüşhane Başkanı Canlı, “Geçmişi konuşmak yerine geleceğe odaklanmalıyız. Zor olanı kolaya çevirmenin yollarını bulmalıyız. Birlikte hareket etmeli, belirlenen hedefler için baskı oluşturmalıyız. Şehrin gelişebileceği, potansiyel olan sektörler belirlenmeli bu sektörler üzerine projeler hayata geçirilmelidir. Şahsi kanaatim şehrimizde turizm, tarım ve hayvancılık ve orta ölçekli imalat sanayi konusunda büyük bir potansiyel vardır. Son dönemde Kelkit ve Şiran ilçemizde yapılması planlanan OSB’ler imalat sanayi konusunda çok önemli gelişmelerdir. Bunun yanı sıra şehir merkezinde uygun bir alanın tespit edilip orta ölçekli imalat sanayi için bir sanayi sitesi yapılmalıdır. Turizm konusunda yeterli destinasyonumuz mevcuttur ancak, altyapı ve konaklama konusunda almamız gereken mesafeler vardır. Yine Süleymaniye Kayak Merkezi projesi şehrimiz için olmazsa olmazdır. Kelkit-Köse-Şiran ilçelerimizde tarım ve hayvancılık potansiyeli çok yüksektir. Bu bölgeyi kapsayacak bir tarım OSB projesi bir an önce hayata geçirilmelidir. Ancak hepsinden daha öncelikli yapılması gereken birlikte hareket etme iradesinin gösterilmesidir. Sorunların tespiti, çözüm yollarının araştırılması, bulunan çözümlere istinaden hedeflerin belirlenip bu hedefler doğrultusunda ilgili kurumlarla görüşülerek taleplerin iletilmesi için bir heyet oluşturulmalıdır. Bu heyette siyasilerimiz, bürokratlarımız ve ilgili sivil toplum kuruluşlarından üyeler olmalı ve birlikte çalışma kültürü yerleştirilmelidir. Bizim şehir olarak kaybedecek bir dakikamız bile yoktur. Geçmişe takılmak, sürekli sorunları ve olumsuzlukları konuşmak bir şey kazandırmayacaktır. Şehirde artan göçü önlemek, yeni iş imkanları oluşturmak ve bu şehirde yaşayan tüm kesimlerin refahını artırmak adına , yeni bir Gümüşhane modeli oluşturmalı, tek yumruk şeklinde hareket etmeliyiz’’ diye konuştu.