Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi’nde bulunan Satala Antik Kent’inde yeni dönem kazıları 16 Temmuz’da başlayacak.
İlçeye bağlı Sadak Köyü sınırlarında, Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 lejyonundan en kuzeydeki 15. Apollinaris’in bulunduğu Satala Antik Kenti’nde yer alan lejyon kalesindeki kazı çalışmalarının yeni dönemi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur başkanlığında başlayacak.
Kazı çalışma alanını ziyaret eden AK Parti Gümüşhane Milletvekili Av. Celalettin Köse, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, ilçe başkanı Sadi Tüysüz, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz ve beraberinde ki heyete kazı başkanı Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur eşlik etti.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, AA muhabirine, Satala Antik Kenti’nin bölge turizminde önemli destinasyonların birisi olabilecek tarihi kimliğe sahip olduğunu söyledi.
Köse, Cumhurbaşkanlı’ğının himayesinde gerçekleştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamına Satala Antik Kentinin alındığını aktardı.
Köse, kazıların daha hızlı bir şekilde devam edeceğini aktararak, “Satala Antik Kenti kazıları 2027 yılının sonuna kadar devam edecek. Ödeneği ve bütçesi hazır.” diye konuştu.
Kazı alanında yapılacak olan çalışmalardan bahseden Köse, ziyaretçiler için karşılama merkezinin yapılmasının yanı sıra çevre düzenlemesinin de yapılacağını aktardı.
Köse, “Toprağın üzerini örttüğü tarihi kalıntıların ortaya çıkartılarak, alana yapılması planlan müzede sergilenecek.” dedi.
Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’ da Malatya, Gaziantep, Adıyaman ve Gümüşhane’de olmak üzere dört lejyonu olduğunu aktaran Köse, sadece kazıların Gümüşhane’de yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu alan Roma İmparatorluğunun Anadolu’da bulunan dört büyük lejyonunun birisi. Diğer üç lejyon Malatya, Gaziantep ve Adıyaman’da bulunuyor. Oralar barajlardan dolayı sular altında kalmış. Hiçbir şekilde kazı yapılamıyor. Roma’nın Anadolu’daki kazı çalışmalarının yapılan tek lejyonu burası.
“Hedefimiz; geleceğe kültür mirası listesine dahil ettirdiğimiz Satala’yı turizme kazandırıp, burdan çıkan ve çıkacak olan tarihi kimliğe haiz eserleri yine burada yapılacak Satala Müzesi’nde sergilemek olacaktır.
Ülkemizin dört bir tarafından tarih ve arkeoloji tutkunlarını şimdiden Satala’ya bekliyoruz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.