Aynı zamanda anne ve babası eğitimci olan Kaymak’ın “Ömürlerini eğitime hasreden sevgili anne ve Babamın aziz hatırasına” önsözüyle kaleme aldığı kitap dolu dolu 198 sayfadan oluşuyor.
Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Döneminde Pirahmet Köyünün eğitim geçmişi, Mektep hayatı, Mektep fotoğrafları ve mezunları albümü (1945-1990) ve Mektep hatıraları ve diplomalar olarak toplam 4 bölümden oluşan ‘Mektebim’ Cemalettin Kaymak’ın yayınlanmış üçüncü kitabı.
Kaymak’ın daha önce Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından” Gümüşhane İli Raporu” ve “İller ve Bölgeler İtibarıyla Gayrisafi Yurt içi Hasıladaki Gelişmeler (1987 – 2000)” isimli 2 kitabı bulunuyor.
Cemalettin Kaymak kimdir?
Gümüşhane’nin Merkez Pirahmet köyünde doğdu. İlkokulu bu köyde, ortaokul ve liseyi Gümüşhane’de, yüksek öğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesinde, 1977’de tamamladı.
1978’de Gümüşhane Kooperatifler İl Müdürlüğünü kurmak üzere, kurucu müdür olarak görevlendirildi. Kırsal alanların kalkındırılmasında bir araç olarak görülen birçok Kalkınma Kooperatifinin kuruluşu, projelendirilmesi, finansmanı ve üretime sokulması konuları ilin tarımsal potansiyelini harekete geçirme konularında, Gümüşhane’de on iki yıl uzman ve şube müdürü olarak görev yaptı.
1990’da Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) sözleşmeli uzman olarak atandı. 2003 yılında, DPT Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanlığı görevine getirildi.
Yerel ve bölgesel gelişme konularında muhtelif sempozyumlara sunulmuş ve yayınlanmış birçok bildirisi yanı sıra, DPT tarafından yayınlanan; “Gümüşhane İli Raporu” ve İki arkadaşı ile birlikte hazırladığı “İller ve Bölgeler İtibarıyla Gayrisafi Yurt içi Hasıladaki Gelişmeler (1987 – 2000)” isimli, iki kitabı bulunmaktadır.
Koordinatörlüğünü yaptığı çalışmalar:
Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerini kapsayan “Yeşilırmak Havza Gelişim Projesi, Bölgesel Gelişme Ana Planı”
Sekizinci Ulusal Kalkınma Planı için hazırlanan “Bölgesel Gelişme” Özel İhtisas Komisyonu Raporu.
Altı arkadaşı ile birlikte koordine ettiği, Gümüşhane dâhil on bir ili kapsayan “Doğu Anadolu Projesi, Bölgesel Kalkınma Planı.
Ayrıca; “Kalkınma Ajanslarının Kuruluş, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun” taslağının DPT’de hazırlanması sürecinde bu komisyonun başkanlığı görevini yürütmüştür.
Memuriyetinin son iki yılı, Kalkınma Bakanı danışmanlığı görevi ile geçmiş, nihayet 2017’de, daire başkanı olarak emekli olmuştur. Evli, iki çocuğu ve dört torunu vardır.
Haber: Zeynep KAYA