enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Kiraz bolluğu tezgahlara yansıyor mu?

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra gözler bir kez daha gıda fiyatlarına çevrilmiş durumda. Dünyanın en fazla kiraz üreten ülkesi Türkiye’de en lüks meyvelerden biri yine kiraz oldu.

Kiraz bolluğu tezgahlara yansıyor mu?
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
09.06.2024 16:27
0
A+
A-

Yazın gelmesine rağmen özellikle sebze ve meyve fiyatlarındaki artış eğrisi vatandaşları kara kara düşündürürken, Mayısın ayı zam şampiyonları; kakao, kahve, taze meyve ve margarin olarak sıralandı. Son verilere göre, gıda enflasyonu Mayıs’ta aylık bazda yüzde 1.69 artarken, yıllık bazda yüzde 70.14 yükseldi.

Bu yıl da kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye’de 2024 yılının ilk kiraz hasadı, baharın erken gelmesiyle birlikte 2023 yılına göre bir hafta önce yapıldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın paylaştığı verilere göre, kiraz ağaçlarının 2024 yılında ihracat rekoru kırmak için bir hafta önce meyve verdiğini, 725 bin ton kiraz rekoltesinin 90-100 bin tonluk kısmını ihraç etmeyi ve yıllık 250 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Başkan Uçak ayrıca, 2023 yılında 83 bin ton kiraz ihracatıyla 215 milyon dolar girdi sağlanan ülkede, bu yıl 725 bin ton kiraz rekoltesinin 90-100 bin tonluk kısmını ihraç etmek ve yıllık 250 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Ülke genelinde 22 milyon kiraz ağacının 725 bin ton rekoltesinden ihracat payı düşüldüğünde en az 600 bin tonunun iç piyasaya sürülmesine karşın fiyatlar Gümüşhane’de yine dar gelirli vatandaşlar için el yakıyor.

 

“3 yılda yüzde 721 zam”

Mayıs ayında taze meyve fiyatlarındaki artış ise yüzde 7 olarak kayda geçti. Zamlanan diğer  ürünler ise margarin yüzde 6.2, meyve yüzde 5.8, ekmek, şeker, tereyağı, meyve ve sebze suları yüzde 5.4, pirinç yüzde 5, dana eti fiyatı da yüzde 4.4, çay ise yüzde 3.4 olarak sıralandı. Öte yandan Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 721 oranında artış yaşandığı da ortaya çıktı. Bir başka deyişle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti, bugün ancak 721 liraya alınabiliyor.

 

“Gümüşhane’de de fiyatlar yüksek”

Bu yıl üretim rekoru kırılan kiraz ülke genelinde iç piyasada yükselen taze meyve fiyatlarına bağlı olarak Gümüşhane tezgahlarında da el yakıyor.

Ülke genelinde iç piyasadaki tezgahlarda fiyatı 35 TL’ye kadar düşen kiraz, Gümüşhane’de ise en ucuz tezgahta 50 TL’den alıcı buluyor.

Geçtiğimiz haftaya oranla hasat bolluğunun fiyatlara yansıdığı kentte en ucuz kiraz 50 TL en pahalı kiraz ise 125 TL’den satışa sunuluyor.

Ülke genelinde hal fiyatları Napolyon Kirazda 50 ile 80 TL arasında değişirken, Yerli Kiraz ise 20 ile 40 TL bandında alıcı buluyor.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.