2024 yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan Gümüşhaneli çiftçilere bu yıl için ödenecek 13 kalemden oluşan tarımsal ve bitkisel üretim destekleri belli oldu.
2024 yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal ve bitkisel üretim destekleri belli oldu. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak, gıda arz güvencesini güçlendirmek, verimliliği ve kaliteyi artırmak amacıyla çiftçiye destek sağlanacak. Edirneli üreticilerinde merakla beklediği kararın yayınlanmasıyla birlikte çiftçilere mazot ve gübre desteği çerçevesinde 138 TL ile 472 TL arasında destek verilecek.
“BUĞDAY, TRİTİKALE 185 LİRA, ÇELTİK 362 LİRA, YAĞLIK AYÇİÇEĞİ VE KANOLA İÇİN 206 LİRA GÜBRE VE MAZOT DESTEĞİ”
Yayınlanan karara göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere verilecek destekler; Arpa, aspir, buğday, çavdar, tritikale, kuru fasulye, yulaf için dekar başına 123 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 185 lira, çeltik için 300 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 362 lira, dane mısır, fındık, kuru soğan, patates, yaş çay, zeytin için 103 lirası mazot ve 35 lirası gübre olmak üzere 138 lira, mercimek, nohut için 123 lirası mazot ve 35 lirası gübre olmak üzere 158 lira destek verilecek. Kütlü pamuk için 410 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 472 lira, soya için 205 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 267 lira, yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) için 144 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 206 lira, yem bitkileri için 103 lirası mazot ve 62 lirası gübre olmak üzere 165 lira ve diğer ürünler için 103 lirası mazot ödemesi ve 35 lirası gübre olmak üzere 138 lira destek sağlanacak. Ayrıca nadas için de 50 lira mazot desteği ödemesi gerçekleşecek.
“ARI YETİŞTİRİCİLERİNE KOVAN BAŞINA 50 İLE 270 LİRA ARASI DESTEK”
Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere organik tarım için kategorilerine göre kovan başına 50 ila 270 lira destek verilecek.
“HAVZALARDA DESTEKLER”
Havzalarda yetiştirilecek ürünler için verilecek destekler kapsamda kilogram başına buğdaya 175 kuruş, arpa, çavdar, nohut, tritikale, yulafa 75 kuruş, dane mısıra 10 kuruş, aspire 70 kuruş, çeltiğe 30 kuruş, dane zeytine 20 kuruş, kolzaya (kanola) 110 kuruş, kuru fasulye, mercimeğe 100 kuruş, kütlü pamuğa 160 kuruş, soyaya 80 kuruş, yağlık ayçiçeğine 225 kuruş, yaş çaya 200 kuruş ve zeytinyağına 100 kuruş destek sağlanacak.
“DESTEKLER ÇKS KAYITLI ÇİFTÇİLER İÇİN”
ÇKS’de özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.
“19 ÜRÜNDE KİLO BAŞINA 8 KURUŞLA 4 LİRA ARASI SERTİFİKALI TOHUM DESTEĞİ”
Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan fidan, çilek fidesi veya standart fidan kullanarak desteklenen türler ile ÇKS’ye kayıtlı arazilerde 2024 üretim yılında meyve bahçesi tesis edilmesi halinde, dekarda asma ve diğer meyve türleri (nar ve muz hariç) standart fidanlara 400 lira ve sertifikalı fidanlara 1000 lira, sertifikalı çilek fidesine ise 1000 lira kullanım desteği sağlanacak. Yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği çerçevesinde arpa, buğday, çavdar ve patatesin de yer aldığı 19 üründe kilogram başına 8 kuruşla 4 lira arasında sertifikalı tohum üretim desteği verilecek. Sertifikalı aşılı fidan başına 0,5 lira, aşısız fidan başına ise 0,25 lira destek sağlanacak.
“LİSANSLI DEPOLARDA ÜRÜN MUHAFAZA EDENLERE 6 AY KİRA DESTEĞİ”
Lisans alarak faaliyet gösteren depolarda muhafaza edilmesi halinde buğday, arpa, yulaf gibi 18 üründe Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 60’ı kadar, nakliyede ton başına 100 ila 300 lira, analizde ise söz konusu bakanlıkça belirlenen analiz ücret tarifesinin yüzde 50’si kadar destek ödemesi yapılacak. Çiftçilerin lisanslı depo işletmelerinde muhafaza ettikleri söz konusu ürünler için en fazla 6 ay kira desteği uygulanacağı belirtildi.
“GÜMÜŞHANE’DE İSE 13 TARIM ÜRÜNÜNE DESTEK”
‘Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ kapsamında Gümüşhane’de 13 kalemden oluşan destekli tarım ürünleri ise şöyle;
-Gümüşhane Merkez- Arpa, aspir, buğday, kuru fasulye, patates ve yem bitkileri.
-Kelkit- Arpa, aspir, buğday, çavdar, kuru fasulye, mercimek, nohut, patates, tritikale, yem bitkileri ve yulaf.
-Köse- Arpa, aspir, buğday, çavdar, kuru fasulye, nohut, patates, tritikale, yem bitkileri ve yulaf.
-Kürtün- Buğday, fındık, kuru fasulye, mısır, patates ve yem bitkileri.
-Şiran- Arpa, aspir, buğday, çavdar, kuru fasulye, nohut, patates, tritikale, yem bitkileri ve yulaf.
-Torul- Arpa, buğday, kuru fasulye, patates ve yem bitkileri.
Haber: Zeynep KAYA