enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
DOLAR
34,8646
EURO
36,7433
ALTIN
3.020,18
BIST
10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gümüşhane
Çok Bulutlu
6°C
Gümüşhane
6°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Perşembe Hafif Kar Yağışlı
0°C
Cuma Kar Yağışlı
-5°C
Cumartesi Çok Bulutlu
-1°C

Gümüşhane rüzgâr enerjisine uygun

Gümüşhane rüzgâr enerjisine uygun
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
17.08.2023 08:00
0
A+
A-

Türkiye’de 150 bin megavatlık rüzgâr enerjisi potansiyeli olmasına rağmen halen 11 bin 456 megavatlık kurulu güç var. Onlarca ilde hiç tesis yok. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu potansiyelden yararlanmak için kolları sıvadı, 17 ildeki 29 araziyi rüzgâr enerjisine uygun alan ilân etti. Bu iller arasında Gümüşhane’de yer alıyor.

Türkiye yenilenebilir enerji yatırımları konusunda atılımlarına devam ederken, halen ülke potansiyelinin altında bir oran kullanılıyor. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, ülkemiz kara ve denizde toplamda 150 bin megavatlık bir rüzgar enerjisi potansiyeline sahip durumda. Özellikle son 10 yılda işletime açılan mayıs ayı sonunda 11 bin 456 megavata ulaşan rüzgar enerjisi kurulu gücü karasal rüzgar potansiyelinin yüzde 10’unu kullanılabiliyor. Projede yer alan iller arasında Gümüşhane’nin de bulunduğu duyuruldu.

“17 İLDEKİ 29 ARAZİYE YENİ YEKA ALANI”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı söz konusu kurulu gücü geliştirmek için yeni proje ve yatırımlarını sürdürürken 17 ildeki 29 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti. Bakanlığın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Adıyaman, Malatya, Çankırı, Çorum, Elazığ, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Karaman, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Tokat, Samsun, Sivas, Trabzon ve Yozgat’ta rüzgar enerjisine dayalı 29 YEKA belirlendi. Kararda, söz konusu alanların köşe koordinatları ve krokileri bilgileriyle alan büyüklükleri paylaşıldı.

“BALIKESİR, ÇANAKKALE VE İZMİR İLK ÜÇ SIRAYI PAYLAŞIYOR”

Yeni yatırım alanlarının ülkemizin rüzgardaki kurulu gücünü geliştirmesi bekleniyor. Rüzgar enerjisi potansiyeli açısından ilk üç sıradaki ilk sırasıyla Balıkesir (13.837 megavat), Çanakkale (13.013 megavat) ve İzmir (11.854) olarak sıralanıyor. Halen devredeki tesis açısından İzmir 1.757 tesisle ilk sırada yer alırken onu 1.359 devredeki birimle Balıkesir ve 891 adetle Çanakkale izledi.

“İHRACAT DOLUDİZGİN”

Gelişen yeni rüzgar türbinleri ile büyüyen kanatlar, yükselen kuleler ve gücü artan jeneratör teknolojileriyle Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelinin de artacağı öngörülüyor. Türkiye’de mevcut durumda rüzgar yatırımlarının temas ettiği imalat ve onarım, rüzgar mühendisliği, danışmanlık, proje geliştirme gibi doğrudan ilgili alanlarında yaklaşık 25 bin kişi çalışıyor. Rüzgar enerjisi ekipmanı üretiminde Avrupa’da 5. sırada bulunan Türkiye’den 100’den fazla firmanın katkısıyla 6 kıtada 45 ülkeye rüzgar türbini ve aksamı ihraç ediliyor. Bu sanayi kolunun cirosunun 1 milyar doları aştığı ve son yıllarda şirketlerin ekipman üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini ihraç ettiği ifade ediliyor.

Haber: Zeynep KAYA

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.