Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde görev Diyetisyen Ayşenur Fettahoğlu, hamilelik öncesi beslenme hakkında merak edilenleri anlattı.
Diyetisyen Ayşenur Fettahoğlu, ‘gebelik dönemi öncesi B9, B12, D vitaminleri ve demir, kalsiyum gibi mineral depolarının doldurulması gerekir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet ile bunu sağlayabilirsiniz’ diyerek anne adaylarının gebelik öncesi beslenme alışkanlıklarına ve almaları gereken vitamin takviyelerine yönelik bilgilendirmede bulundu.
Diyetisyen Fettahoğlu ayrıca, ‘ciddi bir eksiklik varsa mutlaka takviye olarak almanız gerekir’ vurgusuyla bebeğin sağlığı ile annenin beslenmesi arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
“GEBELİĞE HAZIRLIK DÖNEMİNDE VİTAMİNLER”
‘Gebelik dönemi öncesi B9, B12, D vitaminleri ve demir, kalsiyum gibi mineral depolarının doldurulması gerekir’ diyerek ek vitamin takivyesinin önemininin altını çizen Diyetisyen Fettahoğlu, “Sağlıklı ve dengeli bir diyet ile bunu sağlayabilirsiniz. Ciddi bir eksiklik varsa mutlaka takviye olarak almanız gerekir. Gebelik dönemi öncesinde ve gebelik sürecinde vitamin (özellikle B12 ve folik asit(B9)) ve vücut yağ yüzdesinde, göbek bölgesi yağlanmasında artışla ilgili olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür.Gebelik öncesinde tamamlanmayan vitamin ve mineral eksikliklerinin vitamin ve mineral eksikliklerinin gebelik sürecinde karşılanması için fazla alınan takviyeler nedeniyle B vitaminleri bebekte yağ depolanmasını etkileyerek obeziteye neden olabilir” dedi.
“GEBELİĞE HAZIRLIK SÜRECİNDE FOLİK ASİT”
Gebelik öncesi ve gebelik sürecinde folik asit kullanmanın gerekliliğine vurgu yapan Fettahoğlu, “Planlı gebeliklerde gebelikten 3 ay öncesinde doktorunuza danışarak folik asit takviyesi almaya başlamalısınız. Folik asitin besinsel kaynaklarına; yeşil yapraklı sebzeler (brüksel lahanası, ıspanak, pazı vb.) ,kuru baklagiller, turunçgillere günlük beslenmede yer vermelisiniz. Folik asit suda çözünen bir vitamindir. Dolayısıyla besinsel kaynakların pişme suyunu dökmemelisiniz” diye konuştu.