Gümüşhane İlini Köse İlçesine bağlayan yol üzerinde çoğu bölgede cep telefon operatörlerinin hiç birinin çekmeyişi vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.
Gümüşhane’nin yıllardır bitmeyen alt ve üst yapı sorunu yine gündeme taşındı.
Köse’de yaşayan vatandaşlar çekmeyen telefon şebekesinden ve teknoloji çağında erişim sağlayamadıkları internet hizmetinden mahrum oldukları için isyan ettiler.
Kovid-19 sürecinde uzaktan eğitim ile eksikliği oldukça hissedilen, ardından bölgeye hizmete gelen cami görevlisinin de telefon ve internet erişimi olmadığı için gittiğini dile getiren Köseli vatandaşlar pek çok imkandan mahrum olmanın sıkıntısını yaşıyor. İlçedeki alt ve üst yapı sorunlarını dile getirerek yetkililerden destek isteyen Köseliler çözüm bekliyor.
“Acil yardım hattına bile ulaşamıyoruz”
Haftanın 3 günü bu yolu kullanan vatandaşları, Gümüşhane-Köse arasında taşıyan Minibüs Şoförü Tahsin Şen yaşadıkları sorunu defalarca yetkililere ilettikleri halde çözüm üretilmediğini belirterek, “Bu yolda aracımız bozuldu kimseye ulaşamıyoruz. Kaza yapanlar oluyor 112’ye bile ulaşamıyoruz. Kazayı bildirebileceğimiz resmi kurumlara ulaşamıyoruz. Yıl olmuş 2024 Gümüşhane İlini Köse İlçesine bağlayan yol üzerinde telefon çekmiyor. Acil yardım hattına bile ulaşamıyoruz. Bu bölgeye acilen telefon vericisi kurulmalıdır” dedi.
“Avrupalı çiftçiden bizim neyimiz eksik ki birçok hizmetten mahrum bırakılıyoruz?”
Bölgede esnaflık yapan Turan Akın ise açıklamasında: “Köse İlçemizden Gümüşhane ve Trabzon’a ulaşmak için kullandığımız Köse dağı yolu kışın çok tehlikeli buzlanma dolayısıyla çok sıkıntı çekiyoruz Köse Dağına tünel yapılması artık şart olmuştur. Yeni yapılan Köse Havalimanına ulaşım içinde Köse Dağı’nın yol sorunu çözülmelidir. Bu sorunları yetkililer duymayıp, halı altına süpürdükleri sürece bu bölgeden sürekli büyük şehirlere göç yaşanacaktır. Bizler üretmek istiyoruz şehirlere gidip tüketici olmak istemiyoruz fakat sorunlarımız çözülmediği sürece köyler boşalmaya devam edecektir. Kış şartları bölgemizde çok zor geçiyor acilen çevre dostu ucuz doğalgaz hizmetinden yararlanmak istiyoruz. Avrupalı çiftçiden bizim neyimiz eksik ki birçok hizmetten mahrum bırakılıyoruz? Köy okulları kapatıldı çocuklar diğer okullara ulaşmak için çok büyük sorunlar yaşıyor. Bozuk yollarımızın yeniden beton ve asfalt ile düzeltilmesi gerekiyor. Kanalizasyonu dereye akan köylerimizin sorunu çözülmelidir. Eğitim, haberleşme, ulaşım gibi sorunlarımızın çözülmesini bekliyoruz.
Telefon hatları Köse dağı yolunda ve köylerimizin bazılarında çekmiyor. Arazide başımıza bir şey gelse kime ulaşacağız? Telefon vericisi yapılmasını istiyoruz. Telefon çekmediği için kırsalda internet kullanamıyoruz” diye konuştu.
“Kovid-19 sürecinde çocuklarımız uzaktan eğitime internet olmadığı için katılamadılar”
Bölgede yaşayan vatandaşların pek çok sorunu olduğunu ve çözüm beklediklerini ifade eden Turan Akın, “Kovid-19 sürecinde çocuklarımız uzaktan eğitime internet olmadığı için katılamadılar. Geçmiş yıllarda camimizde görevlendirilen imam internet olmadığı için köyümüzden ayrıldı. Gsm operatörlerinin tamamına, resmi kurumlara dilekçe verdik fakat internet sorunumuz çözülmedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na dilekçe yazdık sorun çözülmedi. Fasulye ürettik alıcı yok, ürün elimizde kaldı. Çiftçi çok zor durumda. Ürettiğimiz ürünleri devlet kurumları değerinde almalı ki bir sonraki sene daha büyük heves ile üretelim” dedi.
Haber: Arif AZAK