Gümüşhane Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Gizem Yılmaz Zenger, diyabete hastalığına ilişkin açıklamalarda bulunarak 45 üstü vatandaşlar için şeker taramasının önemine dikkat çekti.
Kasım ayı, ülkemizde her yıl diyabet konusunda dikkat çekilmeye çalışılan Ulusal Diyabet Ayı’dır. 2024 yılının hastalığına ilişkin odak noktası ise diyabete sağlık sorunlarını önlemek için harekete geçmek olarak belirlendi. Diyabet, kan şekeri olarak da adlandırılan kan glikozu çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Dahiliye Uzmanı Dr. Zenger, diyabet hastalığına dair bilgilendirmesinde ‘45 yaş üstündeki kişilere kan şeker taraması yapılması açısından dahiliye polikliniğine veya aile hekimliğine başvurmaları önerilir’ diyerek 45 üstü vatandaşlar için şeker taramasının önemine vurgu yaptı.
“Uzun dönemde organ hasarı olmaması için sağlık kontrollerini yaptırın”
Gümüşhaneli vatandaşlara diyabete yönelik bilgilendirme ve şeker taraması önerisinde bulunan Dahiliye Uzmanı Dr. Gizem Yılmaz Zenger, “Diabetes mellitus (halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı) insülin eksikliği veya dokularda insülin etkisine karşı gelişmiş olan ’insülin direnci’ nedeniyle ortaya çıkan, pek çok organı etkileyerek sistemik sorunlara yol açan, hiperglisemi ile karakterize bir karbonhidrat metabolizma bozukluğudur. Sürekli tıbbi bakım gerektiren bu hastalık için akut ve kronik komplikasyonların önlenebilmesi ve uzun dönemde organ hasarı (göz, böbrek, kalp, damar, sinir hasarı) olmaması açısından sağlık kontrollerine gidilmesi gerekmektedir. Hastalığın erken saptanması organ yetmezliklerinin önüne geçilmesi açısından önemlidir. Şeker yüksekliği genelde ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, bol su içimi ile kendine gösterebilmektedir. Obezitesi olan, hipertansiyonu olan, daha önceki gebeliklerinde gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) olan, kalp hastalığı olan, birinci veya ikinci derece yakınlarında şeker hastalığı tanısı olan kişiler veya bunlardan hiçbiri olmaksızın 45 yaş üstündeki kişilere kan şeker taraması yapılması açısından dahiliye polikliniğine veya aile hekimliğine başvurmaları önerilir” dedi.