enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gümüşhane
Az Bulutlu
16°C
Gümüşhane
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
20°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Zorlu şartlara rağmen karasaban ile üretime devam ediyorlar

Gümüşhane’nin yüksek dağ köylerinde vatandaşlar aşırı eğimli tarlalarını asırlardır olduğu gibi bir çift öküzün ardına bağladıkları karasabanla sürmeye devam ediyor.

Zorlu şartlara rağmen karasaban ile üretime devam ediyorlar
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
29.04.2022 12:28
0
A+
A-

Torul ilçesinde tarihi kiliseleri, çeşmeleri ve dereleriyle meşhur bin 800 metre rakımda bulunan Gümüştuğ köyü il genelinde karasabanla geleneksel tarımın yapıldığı nadir köylerden birisi olma özelliğini devam ettiriyor.

Eski adı Avliyana olan ve köydeki derelerinin gümüşe benzer bir renkte akması nedeniyle yeni adı “Gümüştuğ” olan köyde eğimli arazi şartları nedeniyle teknik alet ve makinelerin kullanılamadığı için vatandaşlar ekim yapacakları tarlaları bir çift öküzün ardına bağladıkları karasabanlarla büyük emek harcayarak sürüyor.

Kentin en yüksek noktası olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdalmusa zirvesinin eteklerinde kurulu Gümüştuğ köyünde özellikle Covid-19 salgınında yaşanan gıda krizi nedeniyle vatandaşlar bu yıl tarımsal üretime ayrı bir önem veriyor.

Modern tarım makinalarının giremediği arazilerinde öküzlerin boynuna bağlanan ve “boyunduruk” adı verilen ağaca bağlanan ‘karasaban’ ile atadan kalma usullerle tarlalarını ekime hazırlayan köylüler, geleneksel yöntemleri kullanarak ürettikleri ürünlerle hayatlarını idame ettiriyor.

“Tarımı karasaban ile yapıyoruz”

Tarımın bu şekilde yapılmasının hayvanları bile zorladığını dile getiren çiftçi Mustafa Bayrak, “Burası engebeli ve zor bir arazi. Şartlar zor, yol yok, motor girmiyor. Mecburen hayvanlarla tarım yapıyoruz. Tabi hayvanlar da çok zorlanıyor, onlara da yazık ama mecbur kalıyoruz onlarla yapmaya. Annemizden, babamızdan, dedemizden ne gördüysek o şekilde tarım yapıyoruz. Tarımı karasaban ile yapıyoruz, patates ektiğimiz zaman toprağın biraz daha derin olması gerekiyor patpat ile bunu yapamıyoruz. Teknolojik olarak yapılabilecek bir sürü makina var ama arazi şartlarından dolayı mecburen bu şekilde yapıyoruz” dedi.

“Teknolojiye ayak uyduramadığımızdan mecburen böyle devam ettiriyoruz”

Zor arazi şartlarından dolayı teknolojiye ayak uyduramadıklarını söyleyen bir diğer çiftçi Ekrem Bayrak da “Köyde çiftçilik yapıyorum. Bizim arazilerimize motor girmiyor. Tarlaların sürülmesini mecburen öküzlerle yapıyoruz. Ben 60 yaşındayım 12 yaşından bu yana tarlaları bu şekilde sürüyorum. Teknolojiye ayak uyduramadığımızdan mecburen böyle devam ettiriyoruz, ekmek davası için” diye konuştu.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.