enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yılmaz, ‘Çözüm öldürmek değil kısırlaştırmaktır’

Gümüşhane’nin hayvanlara yönelik tek aktif kuruluşu Gümüş Patiler Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gül Yılmaz, Sokak hayvanlarının ‘uyutulması’ tasarısına tepki göstererek yerel yöneticilere ‘kısırlaştırma seferberliği’ başlatılması çağrısında bulundu.

Yılmaz, ‘Çözüm öldürmek değil kısırlaştırmaktır’
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
24.05.2024 18:29
0
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen AKP kurmayları, “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle sokak hayvanları ile ilgili Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik için çalışma başlattı.

Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifinde sokak köpeklerinin “uyutulması” olduğu öngörülüyor.

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngören Hayvanları Koruma Kanunu Temmuz 2021’de yürürlüğe girmişti. O dönemde sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği, hayvan haklarına ilişkin derneklerin ve kamuoyunun muhalefetine takılmıştı. AKP, son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan vatandaşların sayısında yaşanan artışı neden göstererek sokak köpeklerinin “uyutulması” seçeneğini de içeren yasa teklifini hızla Meclis gündemine getirme kararı aldı.

Giderek Gümüşhane’de de artan sokak hayvanı popülasyonunun önüne geçmek için herhangi bir kısırlaştırma çalışması yürütülmeyen kentte yerel yöneticilerden şimdilik bir açıklama gelmezken, yasa tasarısı henüz meclise sunulmadan toplumu iki ayrı fikire bölmüş durumda. 2023 yılında kentte gerçekleştirilen projeler için 12 milyar 835 milyon 207 bin TL tutarında harcanan bütçenin yalnızca 8 bin TL’sinin 40 adet sokak köpeğinin kısırlaştırılması için kullanıldığı kaydedilmişti.

“Tek bildikleri şey sokaktan toplayıp barınağa getirmek oluyor sonrasında o hayvanların başına ne geldiği belli değil”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak yerel yöneticilere seslenen Gümüş Patiler Derneği Başkanı Gül Yılmaz, “Ben ve derneğimiz hayvanların öldürülmesine karşıyız. Genel olarak toplumun duyarlı insanlarının da karşı olduğunu düşünüyorum ancak aralarından sesleri çok çıkan birkaç kişinin sosyal medyadan nefret kusması ile konu bu noktaya geldi. Sokak hayvanlarını daha vicdanlı bir yol izlemek gerekirken neden öldürmeyi tercih ediyorsunuz anlamış değilim. Yaşanan kötü olayların tek sorumlusu yalnızca sokak hayvanlarının suçuymuş gibi fatura onlara kesiliyor. Sokak hayvanlarının beslenmesi, kısırlaştırılması ve dolayısıyla saldırıların önüne geçilmesi belediyelerin görevidir. Kanunu hiç okumayan belediye çalışanları var. Tek bildikleri şey sokaktan toplayıp barınağa getirmek oluyor sonrasında o hayvanların başına ne geldiği belli bile değil. Barınağın durumu kötü bakım ve beslemeler de yetersiz. Bakım olsa da yetersiz kalıyor çünkü çalışan sayısı da yetersiz durumda. Gümüşhane barınağı da dahil barınaklarda düzensizlik ve takipsizlik var bir denetim mekanizması işlemiyor. Bu sorunlar giderilirse barınaklardaki hayvanlar daha iyi şartlarda yaşayabilir. Her zaman söylüyorum barınakların şartları iyileştirilmediği sürece hayvanları bir ölüm kampına hapsediyoruz. Bugünkü barınak şartlarında hiçbir hayvanın barınakta yaşama şansı yok” dedi.

“Gümüşhane’de kısırlaştırmaya özellikle köylerden başlanmalıdır”

‘Hayvanların hırçınlıklarının en büyük sebebi kısırlaştırılmamasıdır’ diyerek hayvanların öldürülmesinin vicdani ve etik olmadığına dikkat çeken Başkan Yılmaz, “İçlerindeki dürtüler kısırlaştırma ile azaltılabilir aynı dürtüler insanlarda da var. Bir dişi köpek gören erkek köpek topluluğu saldırganlaşıyor, bulundukları ortamda üstünlük ve güç gösterisi yapıyor. Bununla birlikte agresyon geliştiriyorlar. Bunun önüne yalnızca kısırlaştırma ile geçilebilir. Öldürmek veya dövmek bir çözüm olmadı olamaz. Gümüşhane’de kısırlaştırmaya özellikle köylerden başlanmalıdır. Köy muhtarları ile yöneticiler bir araya gelmeli ve bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır. Köy muhtarları bu işe bir el atmazsa köylerdeki popülasyon asla bitmeyecek dolayısıyla şehir merkezindeki popülasyonda bitmeyecek. Çünkü köydeki köpekleri ve kedileri toplayıp şehir merkezine atıyorlar. Sonrasında merkezde çoğalan hiç sokak ve araba görmemiş bu hayvanlar kalabalığın içinde neye uğradığına şaşırıyor. Bu da saldırılara ve kazalara sebep oluyor. Kurumlar derhal veteriner ve gönüllüler eşliğinde bir mobil araçla köylere gidilerek kısırlaştırma yapılması için çalışma başlatmalı. Kısırlaştırılmamış bir dişi köpek ve sadece onun soyundan gelenler ile birlikte 6 yılda 67 bin köpek dünyaya geliyor. Aynı şekilde tek bir dişi kedi ve onun soyundan gelenler 7 yılda 307 bin yavru dünyaya getiriyor. Bu çoğalmanın önüne kısırlaştırmadan başka bir yöntemle hem vicdani hem de etik olarak başka türlü geçilemez” ifadelerini kullandı.

“Öldürmek çözüm değil”

‘Toplanan köpeklerin nereye götürüldüğü belli değil’ diyerek kentteki sokak hayvanlarının daha şimdiden ortadan kaybolduğunu ifade eden Gümüş Patiler Derneği Başkanı Yılmaz, “Öldürmek çözüm değil. Gümüşhane’de kimse elini taşın altına koymuyor. Hayvanlar son zamanlarda toplanmaya başladı sokaklardan ve akıbeti belli değil. İnsanlar ‘çok güzel oldu’, ‘sokaklar temizlendi’ diyorlar. Bence bu işi Gümüşhane Valiliği’nin müdahale etmesi gerekiyor belli ki Gümüşhane Belediyesi altından kalkamıyor birçok belediyede olduğu gibi. Valilik bir çalışma başlatırsa daha disiplinli olacağını düşünüyorum belediyede aynı disiplini göremiyoruz. Toplanan hayvanların barınağa götürüldüğünü söylüyor belediye çalışanları ama gidiyoruz barınaktaki hayvan sayısında bir artış yok. Toplanan köpeklerin nereye götürüldüğü belli değil. Küpeli ve küpesiz çok fazla köpek toplandı ama barınakta değillerse neredeler veya başlarına ne geldi?  İnsanlar kişisel menfaatleri yüzünden belediyeye ya da kurumlara karşı ses çıkarmaya korkuyorlar. Ancak göz göre göre suçsuz günahsız hayvanların öldürülmesinden korkmuyorlar” diye konuştu.

“Çamaşır suyunu kalplerine enjekte ediyorlar ve hayvanlar en az üç gün boyunca can çekişerek ölüyor”

İlaçlı öldürme yöntemi ile popülasyonun kontrol altına alınmasının planlandığı yasa tasarısının 5199 sayılı kanuna aykırı olduğunu ve bu işlemin genellikle hayvanın kalbine çamaşır suyu enjekte edilmesi yöntemi ile gerçekleştirildiği ifadelerine yer veren Yılmaz, “Kimse bilmiyor gerçekten o hayvanlara uyutma ilacı verilip verilmediğini. Çamaşır suyunu kalplerine enjekte ediyorlar ve hayvanlar en az üç gün boyunca can çekişerek ölüyor. Burada yapılıp yapılmadığı henüz belli değil ama yapılmayacağının da bir garantisi yok çünkü ‘Ötenazi’ yani ‘uyutarak’ öldürme yönetimi için kullanılan ilaçlar çok pahalı. Gümüşhane’de birçok STK, dernek ve eğitimci var ama bu insanlar nerede? Rektörlük kısır hayvanları şikayet ediyor toplatılması için ve hepsi küpeli üstelik. Biz dernek olarak yaklaşık iki yıl içinde 300 köpek 300’den fazla kedi kısırlaştırdık. Biz bir avuç insan bunu yapabiliyorsak küçücük bir şehirde Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Belediyesi nasıl yapamıyor?  Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hayvanların neslini tüketilebilecek her türlü müdahale yasaktır diyor. Ancak bu yapılanlar ile 5199 sayılı kanunlar ihlal ediliyor” dedi.

Haber: Zeynep KAYA

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.