enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

“Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebek Serebral Palsi tanısı alıyor”

“Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebek Serebral Palsi tanısı alıyor”
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
04.10.2024 18:15
0
A+
A-

Fiziksel Tıp ve  Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Elif Becenen Durmuş, ‘Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte, Türkiye’de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır’ dedi.

Gümüşhane Devlet Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Elif Becenen Durmuş, Bebeklik döneminde beynin kas hareketini kontrol eden bölgelerinde hasar oluşması veya bu bölgeler olması gerektiği gibi gelişmediğinde meydana gelen Serebral Palsi hastalığına yönelik 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Gününe dikkat çekti. Uzm. Dr. Durmuş, hastalığın belirtileri ve seyrine yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

“Ailenin desteği tedavinin seyrini etkileyen en önemli unsurdur”

‘Kas iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi diğer adıyla beyin felci, sık rastlanan, buna karşın farkındalığı az olan engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte’ diyen Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Elif Becenen Durmuş, “Türkiye’de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır. Bu nedenle bu konuya dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 6 Ekim, birçok ülkede Dünya Serebral Palsi Günü olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda serebral palsiye neden olan beyin hasarı doğumdan önce, doğum sırasında, doğumdan sonraki bir ay içinde veya beyin hala gelişim halindeyken meydana gelebilir. Bebeğin bir yaşından önce ısrarla tek bir eli kullanması, 18 aylık olmasına rağmen hâlâ yürüyememesi, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamaması gibi belirtiler söz konusu ise hemen bir uzmana görünmelidir. Oluşacak ek sorunları engellemek ve çocukların yaşam kalitelerini artırmak için, mümkün olan en erken yaşta tedaviye başlamak gerekir.Serebral palsinin tanı ve tedavisinde geniş bir sağlık ekibi görev almaktadır. Çocuk doktoru, çocuk nöroloji uzmanı, fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, çocuk psikoloğu, ortopedi uzmanı ve daha birçok alanda uzman olan kişilerden oluşan geniş bir ekip ile tedavi planlanır. Uygulanan ilaç tedavileri ve fizik tedavi yöntemleri hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Tüm bunların yanı sıra ailenin desteği tedavinin seyrini etkileyen en önemli unsurdur” dedi.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.