Gümüşhane Üniversitesi, DOKA ile iş birliği yaparak siber güvenlik alanında eğitim protokolü imzaladı. Protokol, öğrencilere hem teorik hem de pratik eğitimler sunarak ulusal güvenliğe katkıda bulunmayı hedefliyor ve 2026’da uygulanmaya başlayacak.
Gümüşhane Üniversitesi siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirmek ve ülkemizin dijital savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile iş birliğine imza attı.
“Türkiye Siber Vatan Programı Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü”, Senato Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenle resmiyet kazandı.
Törene Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Gümüşhane Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Aydanur Aydın ve Siber Vatan Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Demirel katıldı.
Üniversite öğrencilerine siber güvenlik alanında yüz yüze ve çevrim içi teknik eğitimlerin verilmesi, yarışmaların yapılarak teknoloji odaklı girişim çalışmaları yapılmasını kapsayan protokol, öğrencilerin siber güvenlik bilgi ve becerilerini artırmayı, uygulamalı eğitimlerle güçlendirmeyi ve ulusal/uluslararası yarışmalara katılımlarını desteklemeyi hedefliyor.
Program kapsamında laboratuvar imkanları geliştirilecek, eğitimler uygulanacak ve başarılı öğrencilere bireysel gelişim puanı verilecek.
Protokol, 2026 dönemi kapsamında yürürlüğe girecek ve koordineli bir şekilde uygulanacak.
Rektör Prof. Dr. Oktay Yıldız, protokol hakkında yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti: “Dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiği günümüzde, siber güvenlik kritik bir önem taşıyor. Gümüşhane Üniversitesi olarak, ülkemizin siber güvenlik uzmanı ihtiyacına cevap vermeyi ulusal bir görev olarak görüyoruz. DOKA ile imzaladığımız bu protokol, öğrencilerimizi sadece teorik bilgiyle değil, aynı zamanda pratik deneyimle de donatarak siber vatanın korunmasında aktif rol almalarını sağlayacaktır. Program, Üniversitemizin tüm fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler için uygulanacak ve şehirle bütünleşik bir anlayışla yürütülecek. Öğrencilerimiz, siber güvenlik alanındaki eğitim ve uygulamalar sayesinde, bölgesel ve ulusal ekosisteme doğrudan katkı sağlayacak. İmzalanan iş birliği, hem bölgemiz hem de ülkemiz için hayırlı olsun.”