Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, İlimizin hak ettiği yatırımı alabilmesinin, ilimizdeki sanayici ve tüccarın eşit şartlarda rekabet edebilmesinin ancak 6. Bölge Teşviklerinin artırılarak ilimizin Yatırım Teşvik Sisteminde 6. Bölgeye alınmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Gümüşhane’nin Coğrafi şartları zor olan illerimizden birisi olarak, Devletimizin müşfik bakışı ve teşvikleriyle hayata tutunmaya çalışan, vatanına, milletine, bayrağına, sadık kadim bir şehir olduğunu söyleyen GTSO Başkanı İsmail Akçay; “Devletimiz 2017 yılında İller arası gelişmişlik farkını azaltmak ve İllerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefleyen bir çalışma yapmıştır. Ülke genelinde iller 2017 yılındaki veriler esas alınarak Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik (SEGE) sıralamasına göre Altı Teşvik Bölgesine ayrılmıştır. Yapılan bu çalışma neticesinde Gümüşhane İlimiz, 5. Teşvik Bölgesinde değerlendirilmiştir. Gümüşhaneli İş insanları ve girişimciler olarak 5. Bölge Teşviklerinden ve Tarım Bakanlığımızın, Kırsal kalkınma Destekleri ve % 50 hibe projelerinden faydalanıyoruz, üretime, istihdama destek vermek için gece-gündüz çalışıyoruz” dedi.
Özellikle Kırsal Kalkınmanın % 50 Hibeli Desteklerinden çok sayıda girişimcimizin fayda sağladığını ifade eden Akçay; “Bir çok insanımız aş ve iş sahibi oldu. Demek ki, Devletimiz destek ve fırsat verince, girişimci ve çalışkan insanımızda, bu desteklerle işini kuruyor, kurulanı büyütüyor. Bu desteklerin bizlere verdiği güçle kurduğumuz işletmelerimiz için de Bakanlarımıza, Gümüşhane Milletvekillerimize, Valilerimize ve emeği geçen bütün bürokratlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Ancak, takdir edersiniz ki, bu işletmelerimiz küçük işletmelerdir. Türkiye yüzyılında, bizim daha çok yatırım, daha çok istihdam, daha çok üretim yapan ve Türkiye’mizin büyüme hızına yeterli katkıyı sunabilecek işletmelere ihtiyacımız var. Türkiye’mizin Kalkınma hızında büyüyen illerimizle, aramızdaki farkı kapatabilmemiz için Gümüşhane’mize 6. Bölge Teşviklerinin verilmesinin bile yeterli olmayacağını düşünüyoruz. 2017 yılında çıkarılan Teşvik Programı Gümüşhane’de beklenen faydayı sağlamazken güncelliğini de kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.
DEZAVANTAJLI BİR İL OLARAK HER ALANDA DARALARAK GÖÇ VERMEYE DEVAM EDİYORUZ
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail AKÇAY, Resesyon yaşayan Gümüşhane Ekonomisinin dezavantajlı bir il olarak her alanda daralarak, göç vermeye devam ettiğini belirterek Gümüşhane ile ilgili güncel verileri paylaştı.
Bu verilerin tamamının açıkça 2017 yılında yapılan sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE), verileri güncelliğini kaybetttiğini gösterdiğini yineleyen Başkan Akçay; “Yukarıdaki verilerde dikkate alındığında büyüme hızı eksilerde olan ve Ekonomide “Resesyon” yaşayan Gümüşhane iş dünyası ve ekonomisinin 6. Teşvik bölgesinin üstünde teşviklere ihtiyacı var.
Gümüşhane, bu parametrelere göre değerlendirilirse 6. Bölge teşvikleri bile yeterli olmaz. Derdimizi başka hangi kelimelerle anlatalım bilemedim. Bürokrasiden arındırılmış samimi duygularla, İlimizde işsizliği azaltacak, fark yaratacak İl dışından yatırımcı çekecek bir teşvik sistemini bekliyoruz.
Hükümetimizin yeni bir teşvik programı ile dezavantajlı ilimizde mevcut işletmeleri büyütürken, il dışından büyük sermayenin de Gümüşhane’ye gelmesi için yatırımcıyı cezbedecek ve harekete geçirecek, yeni bir Teşvik programının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Hazırlanacak olan bu yeni teşvik programı ile ilimiz de kazanır, ülkemiz de kazanır” açıklamalarında bulundu.