Geçtiğimiz günlerde gazetemiz tarafından gündeme getirilen Bahçecik Barajına ilişkin “Barajda sızıntı mı var?” haberi üzerine DSİ yetkilileri tarafından denetleme gerçekleştirildiği öğrenildi.
Bahçecik Barajı, 330.000 metreküp gövde hacmine sahip olup inşaatı 08.06.2017 tarihinde başlamış ve gövde imalatı tamamlanarak 26.04.2022 tarihinde su tutulmaya başlamıştı. Mayıs ayı itibariyle DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından barajın rezervuar hacminin 3.200.000 metreküp olup, 27.05.2023 tarihi itibariyle 3.165.012 m3 su depolandığını bildirildi.
Geçtiğimiz günlerde ise gazetemiz tarafından Gümüşhane kent merkezinin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Bahçecik Barajının gövdesinin yanından sızan sular paniğe ve soru işaretlerine sebep olmuştu.
Konu üzerine açıklama yapan DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, “Barajda meydana gelen su çıkışları ve sızmaların sadece bu barajda değil uygulaması tamamlanan bu tip tüm barajlarda oluşması muhtemeldir. Sızmalar galeri içerisinden yapılacak enjeksiyon yöntemi ile giderilmektedir. Bahçecik Barajında da 2 kademeli drenaj galerisi inşa edilmiştir. Su tutma eylemi gerçekleştirildikten sonra su çıkışı gözlenen noktalar tespit edilip enjeksiyon ile bu noktalardaki sızmalar giderilecektir” ifadeleri kullanılmıştı.
“Barajda yaşanan sızıntı göz ardı edilebilecek bir durumdadır”
Sızıntıya ilişkin gazetemizin DSİ yetkililerinden edindiği son bilgilere göre; DSİ Genel Müdürlüğünden gelen ekipler tarafından baraj incelendiği, vatandaşların kaygılanmasını gerektirecek ve tehlike oluşturabilecek herhangi bir sızma durumunun söz konusu olmadığı ifade edildi.
Beton barajların tamamında bu tarz su geçişlerinin olası olduğu ve beklenen bir durum olduğunu belirten yetkililer, sızıntının zamanla kireçlenerek kapanabilecek vaziyette olduğunu kaydetti.
Doluluk oranının yüzde yüze ulaştığı Bahçecik Barajında yaşanan sızıntının göz ardı edilebilecek bir durumda olmasından dolayı, mevcut durumun enjeksiyon ya da herhangi bir müdahale gerek olmadığı ifade edildi.
Başka illerde bulunan bu tip yeni barajlarla kıyaslandığında sızıntı durumunun en düşük olduğu barajın Bahçecik Barajı olduğunu ifade eden yetkililer her detayı raporlandırdıklarını belirterek, barajın yapımını titizlikle takip eden Trabzon 22. Bölge Müdürlüğüne, Gümüşhane 223. Şube Müdürlüğüne ve yüklenici firmaya ve emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
Haber: Zeynep KAYA
İlgili Haber: