enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
DOLAR
34,8675
EURO
36,6350
ALTIN
3.022,73
BIST
10.042,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gümüşhane
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Gümüşhane
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Perşembe Karla Karışık Yağmurlu
0°C
Cuma Kar Yağışlı
-5°C
Cumartesi Çok Bulutlu
-1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
0°C

Madenciliğin sosyal etkileri konuşuldu

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü İşletme Yönetimi Çalışma Grubu tarafından ‘Madenciliğin Gümüşhane İline Sosyal Etkileri’ konulu bir çalıştay gerçekleştirildi.

Madenciliğin sosyal etkileri konuşuldu
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
12.11.2024 13:43
0
A+
A-

Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi Karaca Salon’da düzenlenen çalıştay, İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İskender Peker yürütücülüğünde gerçekleştirildi.

Çalıştayda Gümüşhane ilinde madencilik sektörünün olumsuz sosyal etkilerini azaltmak ve olumlu etkilerini artırmak adına sosyal etkilerinin muhatabı olan paydaşların mevcut durum, beklenti ve endişelerini yansıtan unsurların tespit edilmesi amaçlandı.

Çalştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferkan Sipahi, “Gümüşhane Üniversitesi olarak madencilik alanında ihtisas üniversitesiyiz. Yaklaşık iki yıldır bu alanda birçok projeyi hazırlayıp yürütme gayreti içerisindeyiz. Bu çalıştay programı da hazırladığımız projelerden bir tanesidir. Bu alanda en eksik olan ve şimdiye kadar sadece madencilik değil, birçok alanda sosyal etki değerlendirmesi yapılmamış durumdadır. Bizler de ekip olarak bu işe başladığımızda projelerimizi ne yapabiliriz. Madencilik alanında nasıl katkı sağlarız diye düşündüğümüzde, İskender Peker hocamız ve arkadaşları bu alandaki eksikliği çok güzel bir şekilde gördüler. Çünkü gerçekten de madencilikte sorunlar, olumlu ve olumsuz yanlar çok fazla var. Çözüm noktasında biraz geri kalıyoruz. Bu çalıştaydaki amaç paydaşlarımızın desteğiyle beraber sorunları, olumlu ve olumsuz yanları görerek çözüm üretme anlamında katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu vesileyle de çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay ise Gümüşhane’de yürütülecek tüm madencilik faaliyetlerinin çevreye, insana ve doğaya saygılı bir madencilik anlayışı ile yürütülmesi gerektiğini belirtti. Gümüşhane’nin çok önemli bir maden potansiyeline sahip olduğunu ancak bu potansiyelin verimli ve hızlı bir şekilde ülke ekonomisine kazandırılması için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Akçay, Gümüşhane’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 99’luk kısmının maden ve değerli metallerden oluştuğunu söyledi.

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen bu önemli çalıştayın madencilik sektörü ve kent için önemli katkılar sunacağını belirten Akçay, oluşturulan çalışma gruplarına dahil olarak çalışmaya katkı vermek için diğer paydaş kurumlar ile birlikte görüş ve önerilerini paylaştı.

Çalıştay programı hakkında bilgiler veren proje yürütücüsü Prof. Dr. İskender Peker de şunları söyledi: “İşletme Yönetimi Çalışma Grubu olarak bizler madencilikte ihtisaslaşma alanında yürüyen Gümüşhane Üniversitemiz ile birlikte nasıl bir katma değer sağlayabiliriz motivasyonuyla yola çıktık. Çıktığımız yolda madencilik ile ilgili sosyal etkileri ele aldık. Bu sosyal etkilerin olumlu yönlerini nasıl kuvvetlendirebiliriz, olumsuz yönlerini de nasıl bertaraf edebiliriz noktasıyla hareket etmeye başladık. Madencilik, ilimiz açısından çok kıymetli bir sektör aynı zamanda ülkemiz açısında da katma değeri yüksek bir sektördür. Bunları gerçekleştirirken tüm paydaşların görüşlerini alabilmek ve bu görüşleri yansıtabilmek bizim açımızdan da çok önemliydi. Bu çalıştay düzenimizde tüm paydaşlarımızı masalarımızda ağırlayıp, herkesin görüşüne başvurup etkileri doğru bir şekilde analiz edip çözmeye çalışacağız. Projemiz bahsettiğimiz sorulara cevap verebilecek niteliktedir. Projemizin arka planında çalışan çok kıymetli arkadaşlarımız Prof. Dr. Hasan Ayaydın, Doç. Dr. Orkun Demirbağ, Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Erdoğan, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Akdeniz, Dr. Şerife Örs, Dr. Abdullah Orhan ve Dr. Birol Güven olmak üzere hepsinin çok kıymetli katkıları var. Bunun yanında Üniversitemizde bizlerle birlikte hareket eden Maden Mühendisliği bölümüne teşekkür ediyorum.”

Çalıştay programında madencilik faaliyetlerine ilişkin Gümüşhane bağlamını yansıtmak adına sektör paydaşlarının seçili temsilcileri yer aldı. İki oturumda düzenlenen programın ilk oturumunda “Sosyal Etkilerin Belirlenmesi” başlığı altında paydaşlara etki kategorileri ve etki tanımlarının yer aldığı bilgilendirme notları verildi.

Katılımcılardan bu bilgilendirmeler eşliğinde düşünceleri ve görüşleri alındı. İkinci oturumunda ise “Sosyal Etkilerin Önem Düzeylerinin Belirlenmesi” başlığında paydaşlar için oluşturulan masalarda birebir karşılıklı istişarelerde bulunuldu.

Madenciliğin hem ekonomik hem de sosyal açıdan Gümüşhane için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise program hakkında şunları söyledi: “Gümüşhane Üniversitesi olarak, madencilik alanında ihtisaslaşma çalışmalarımızı sürdürmekte ve bu sektördeki sosyal etkileri derinlemesine incelemekteyiz. Madenciliğin Gümüşhane iline olan sosyal etkilerinin ele alındığı bu önemli çalıştayda ilimiz için ekonomik anlamda son derece değerli bir sektör olan madencilik sosyal etkilerinin doğru bir şekilde yönetilmesi gereken kritik bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalıştayı madencilik alanındaki olumlu ve olumsuz sosyal etkileri tespit etmek, bu etkilerin nasıl daha iyi yönetilebileceğine dair çözümler geliştirmek için önemli bir fırsat olarak görmekteyiz. Çalıştayda ortaya konulacak görüşler ve paylaşılan fikirler, sadece Gümüşhane iline değil, ülkemizdeki madencilik sektörünün daha sürdürülebilir ve toplum odaklı bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle de çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen Üniversitemiz Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü İşletme Yönetimi Çalışma Grubu’ndaki tüm hocalarımızı tebrik ediyor, katkıda bulunan başta Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın İsmail Akçay olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çalıştayın Gümüşhane ve Ülkemiz için faydalı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum.”

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.