Gümüşhane’de Muharrem ayında kazanlarla pişirilerek komşulara dağıtılması gelenek haline gelen aşure yapımında kullanılan malzemeler adeta el yakıyor.
Muharrem ayının 10. gününde Gümüşhane ve Türkiye genelinde bolluk ve bereketi simgeleyen aşure yapmak adeta artık lüks haline geldi. Ülke genelinde artan gıda fiyatları aşurenin de bereketini kaçırdı. En az 7 malzeme ile aşure kazanlarının kaynadığı Gümüşhane’de bereketin maliyeti cep yakıyor.
Gümüşhane’de 7 malzemeli aşure hazırlamanın maliyeti nedir?
1 KG toz şeker: 45- 50 TL, 1 KG kuru kayısı: 300- 400 TL, 1 KG yerli kuru fasulye: 200- 250 TL, 1 KG nohut: 50- 80 TL, 1 KG fındık içi: 350- 400 TL, 1 KG kuru incir 300- 400 TL, 1 KG aşurelik buğday 20-25 TL, 1 KG kuru üzüm ise ortalama 200 TL’den satışa sunuluyor.
Buna göre, Gümüşhane’de aşure hazırlamak için toz şeker, tarçın ve karanfil hariç yalnızca bakliyat fiyatları değerlendirildiğinde dahi kilogram bazında ortalama bin 545 TL’ye mal oluyor. Ortalama 250 gram kullanılarak 4 kişilik bir aile için hazırlanan 7 malzemeli aşurenin maliyeti ise yaklaşık 386 TL’ye kadar yükseliyor.
Haber: Zeynep KAYA