enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
DOLAR
34,0518
EURO
37,9792
ALTIN
2.808,51
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gümüşhane
Hafif Yağmurlu
19°C
Gümüşhane
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Dünyada tek örneği Türkiye’de bulunan bin 500 yıllık Roma zırhı restore edildi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bağlı Sadak köyü sınırlarındaki Satala Antik Kenti’nde önceki yıllarda kazı başkanı Prof.Dr. Şahin Yıldırım’ın başkanlığındaki kazı sırasında bulunan ve dünyada bilinen tek Lorica Squamata model lejyoner zırhı restore edildi.

Dünyada tek örneği Türkiye’de bulunan bin 500 yıllık Roma zırhı restore edildi
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
19.06.2024 15:52
0
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümüşhane’de bulunan Satala Antik Kenti’nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı’nın katkılarıyla araziden kaldırılan Roma dönemi lejyoner zırhının restore edildiğini açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, Geç Roma Dönemi’ne tarihlendirilen zırhın, Lorica Squamata modeline ait olduğu ve modelin bilinen ilk örneği olarak büyük bir öneme sahip olduğu kaydedildi. Bakanlık, 2021 yılında Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü’ne getirilen ve ilk belgeleme aşamasında toprağı ile birlikte korunan zırhının, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde röntgen ve tomografi ile incelendiğini bilgisi verildi.

“Bu tür zırhlar günümüze nadiren ulaşabilmekte”

Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu anlaşılan zırhın kenarlarından alınan 3 levhalık bloğun mikro CT görüntülemesi sayesinde tam ölçüleri ve kısmen metalurjik özelliği tespit edildi. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda 3 yıl süren titiz çalışmalar sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Zırh, manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi ve ayağa kaldırıldı. Roma döneminde lejyoner zırhları, kişiye özel olmamakla birlikte gerektiğinde tamir edilerek tekrar kullanılıyor ve tamir edilemeyecek kadar zarar gördüklerinde eritilip başka malzemelere dönüştürülüyordu. Bu nedenle bu tür zırhlar günümüze nadiren ulaşabilmekte.”

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.