enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Denizi olmayan Gümüşhane’den Somon ihraç ediliyor

Denizi olmayan fakat akarsu yataklarında çok sayıda baraj ve göleti bulunan Gümüşhane’de kafeslerde yetiştirilen balıklar birçok ülkeye ihraç ediliyor.

19.11.2020 16:38
0
A+
A-

Torul Barajında yıllık bin 200 ton kullanmaktadırlar balık üretildiğini hedeflerinin bu rakamı 2021 yılında 2 bin tona çıkarmak olduğunu kaydeden Kaymakam Karakaş, “Balıklar burada porsiyonluk hale geldikten sonra Karadeniz’e gidiyor. Orada belirli bir ağırlığa ulaşınca Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Vietnam’a, Rusya’ya ve diğer ülkelere ihraç ediliyor” dedi.

Sürecin tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde işlediğini anlatan Karakaş, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde görevli mühendisler üretimin her aşamasında üreticinin yanında ve gereken desteği vermektedir. Bakanlığın 2019 yılı içinde üreticilere Torul’da 656 bin liralık bir desteklemesi oldu. Karadeniz somonunun kalitesi dünyada tartışılmazdır. Pandemi sürecinde de üretim durmamıştır. 2021 yılında hedefimiz Torul ilçesinde 2 bin ton alabalık üretmektir” diye konuştu.

Baraj gölündeki balık üreticilerinden İsmail Şahin ise Torul’da 3 yıldır üretim yaptıklarını, yıllık 600 ton olarak gerçekleştirdikleri üretimi daha da artırmak istediklerini söyledi.

Ürettikleri balıkları Torul’dan Trabzon ve Rize’deki tesislere taşıyarak orada Somon haline getirip Japonya, Vietnam, Rusya ve diğer ülkelere ihraç ettiklerini anlatan Şahin, “Torul’u seçmemizdeki en önemli neden suyun kalitesi. Ayrıca Torul Trabzon’a yakın mesafede bir yer” dedi.

Balığın renginin kırmızıya dönerek Norveç somonu haline geldiğini aktaran Şahin, “Norveç’te üretilen balıkla Karadeniz’de üretilen balık kıyaslandı ve Karadeniz’de üretilen balığın vitamin değerleri Norveç’te üretilene göre bir kademe daha yüksek çıktı ve bu bizim açımızdan tercih sebebi oldu. Hedefimiz Norveç somonu denilen eti kırmızı olarak üretilen balığın dünyadaki lideri olan Norveç’i geçmek. Bu yolda çalışıyoruz. Kafeslerimizi daha da büyüteceğiz. Dünyada ülkemizi somon konusunda birinci sıraya çıkarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.