Tüketici Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi -Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Genel Başkanı Eyyüp Demirel, ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılmalı’ dedi.
TÜHAK Genel Başkanı Eyyüp Demirel glutamat veya E621 olarak adlandırılan ‘Çin Tuzunun’ mümkün olduğu ölçüde en aza indirilmesi ve İthal edilen karkas etler üzerinde, ‘bradmix’ adlı kimyasal maddenin toplum sağlığını tehdit ettiğini, belirterek yasaklanmasını istedi.
“İthal et ve paketli gıdalarda bulunan MSG ve E621 maddelerinin kullanımı yasaklanmalı”
Çin Tuzu ve monosodyum glutamat maddeleri başta olmak üzere paketli gıdalarda yer alan kimyasalların alzheimer, parkinson ve diyabet gibi pek çok hastalığa sebep olduğunu kaydeden Demirel konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı) tarafından Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Kılavuzu Taslağı hazırlamıştır. Gıda katkı maddeleri ile ilgili ülkemiz mevzuatına genel bir bakış ve mevzuatın yorumlanmasında rehberlik sunması amacıyla; Hamburger, hazır köfte, et suyu tabletleri ve benzeri birçok üründe kullanılan monosodyum glutamat (MSG) veya E621 olarak adlandırılan ‘Çin Tuzunun’ mümkün olan ölçüde en aza indirilmesi sağlanmalı. ABD dâhil elli ülkede üretimi kısıtlanan, obeziteye sebep olan MSG ile karıştırılmış ürünlerin alzheimer, parkinson, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları oluşturduğuna dair iddialar bilimsel araştırmayla vardır. Bu araştırmalar desteklenmeli bu maddenin gıdalarda kullanımı tamamen yasaklanmalıdır” dedi.
“İthal etlerde ‘bradmix’ tehlikesi”
Başkan Demirel İthal edilen karkas etler üzerinde, hacmi %15-25 kadar arttıran ‘bradmix’ adlı kimyasal maddenin ve parlak görünsün diye kullanılan birçok kimyasal maddenin kullanılıp kullanılmadığı tespit edilerek, toplum sağlığını tehdit eden bu gibi yanlışlara müsaade edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Demirel ayrıca adı geçen kimyasalların yönetmeliğe eklenerek yasaklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığına yönetmelik değişikliğine ilişkin talebini sunduğunu kaydetti.