Anayasa Mahkemesi (AYM), bazı gazetelerden resmi ilan ve reklamların kesilmesini “ifade ve basın özgürlüğünün ihlali” saydı. AYM, bu ihlallerin yapısal sorundan kaynaklandığı belirterek sorunun çözümü için ihlal kararının Meclis’e bildirilmesine karar verdi.
Kararın ardından dün olağanüstü toplanan Basın İlan Kurumu (BİK), Meclis tarafından 195 sayılı BİK Teşkiline Dair Kanunun ‘Müeyyide’ başlıklı 49. maddesinde değişiklik yapılana kadar ‘Basın Ahlak Esasları’ kapsamındaki başvuruların toplantı gündemine alınmamasına karar verildiğini açıkladı. BİK Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ‘Müeyyide’ başlıklı 49. maddenin bugüne kadar hiç değişmediği belirtilerek “AYM, 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde yapısal bir sorun tespit ederek, önceki görüşünden ayrılmış ve anılan kanun hükmünün temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasında kanunilik unsurunu taşımadığı sonucuna varmıştır. AYM’nin görüş değişikliği içeren bu kararı, kanun maddesinin iptali kararı değildir. AYM, TBMM’ye ilgili kanun maddesi hükmünün; kararda bahsi geçen dengeleme ölçütleri göz önüne alınarak yeniden düzenlenmesini önermektedir.
Önemle belirtmek isteriz ki, AYM kararında, suç kapsamında yer alan haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla AYM, Basın İlan Kurumu’nun müeyyide uygulama yetkisinin bulunduğunu açıkça ifade etmektedir. Olağanüstü gündemle toplanan ve AYM’nin kararını bu çerçevede değerlendiren Yönetim Kurulumuz, TBMM tarafından 195 sayılı Kanunun 49. maddesinde değişiklik yapılana kadar Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvuruları toplantı gündemine almamaya karar vermiştir” denildi.