MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, TBMM Genel Kurulunda çocukların yaşadığı sorunların tespiti ve çözümü için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına dair partisi adına konuştu. Küçük, çocukların korunmasını “devletin bekası” olarak nitelendirdi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gümüşhane Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Musa Küçük, TBMM Genel Kurulunda MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, çocuk haklarını yalnızca bir sosyal politika başlığı olarak değil “devletin bekası ve milletin istikbali” olarak nitelendirdi.
“Çocuğunu Koruyamayan Bir Toplum, Geleceğini Koruyamaz”
MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, konuşmasına Azerbaycan–Gürcistan sınırında yaşanan elim uçak kazasında şehit olan askerleri anarak başladı. Ardından meclis kürsüsünden tüm siyasi partilere ve kamuoyuna seslenen Küçük, çocukların korunmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.
Küçük, “Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak, çocuğun korunmasını devletin bekası açısından stratejik bir mesele olarak görüyoruz. Çünkü biliyoruz ki; çocuğunu koruyamayan bir toplum, geleceğini koruyamaz” ifadelerini kullandı.
Tehditler Çeşitleniyor: Dijital Bağımlılıktan Akran Zorbalığına
Konuşmasında Türkiye’deki çocukların yüzleştiği risk haritasını da çıkaran Milletvekili Küçük, sorunun sadece ekonomik veya eğitsel olmadığını, tehditlerin çeşitlendiğini vurguladı. Küçük, milyonlarca çocuğun eğitime erişimden dijital bağımlılığa, siber zorbalıktan madde bağımlılığı riskine kadar geniş bir yelpazede savunmasız kaldığına dikkat çekti.
Özellikle suça sürüklenen çocuklar konusuna ayrı bir parantez açan Musa Küçük, şu tespitlerde bulundu: “Suça sürüklenen çocuk meselesi, sadece güvenlik eksenli bakılacak bir başlık değildir. Bir çocuk suça sürüklenmişse, orada eğitimden aileye kadar büyük bir ihmal zinciri var demektir. Çocuğu suçun faili değil, mağduru olarak görmek; cezalandırmaktan çok onarıcı mekanizmalar geliştirmek zorundayız.”
TBMM’de Ortak İrade: 20 Üyeli Komisyon Kuruluyor
Musa Küçük, konuşmasında MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Çocuklarımızın başı dik, yüreği özgür, geleceği güvenli olsun diye siyaset yapıyoruz” sözünü hatırlatarak, Meclis’i partiler üstü bir anlayışla hareket etmeye davet etti.
Konuşmanın ardından yapılan oylama sonucunda, çocukların karşılaştığı sorunların tüm yönleriyle ele alınabilmesi amacıyla 20 üyeden oluşacak bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.
Söz konusu Komisyon çocukların eğitim, sağlık, güvenlik ve sosyal yaşam alanlarında maruz kaldıkları riskleri tespit etmek, mevcut yasal ve kurumsal yapıyı değerlendirmek, uygulamadaki aksaklıkları ortaya koymak ve çözüm odaklı öneriler geliştirmek üzere en kısa sürede çalışmalarına başlayacak. Komisyon, ilgili bakanlıklar, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve alanda uzman kişilerle yapacağı görüşmeler ile saha incelemeleri sonucunda kapsamlı bir rapor hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirine sunacak.