enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
DOLAR
34,8653
EURO
36,5861
ALTIN
3.043,90
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Gümüşhane
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Gümüşhane
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Perşembe Kar Yağışlı
-1°C
Cuma Kar Yağışlı
-6°C
Cumartesi Çok Bulutlu
-1°C
Pazar Çok Bulutlu
0°C

Kürtün sempozyumunun sonuç bildirgesi yayımlandı

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde 30 bilim insanının katılımıyla yapılan “Tarihi, sosyal ve kültürel yönleriyle Kürtün sempozyumunun” sonuç bildirgesi yayımlandı.

03.10.2023 14:00
0
A+
A-

Gümüşhane Valiliği, Kürtün Kaymakamlığı, Kürtün Belediyesi ve Özkürtün Belediyesi ev sahipliğinde Mahmut Oltan Sungurlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma konularının uzmanı 30 bilim insanı bildirileriyle katkı sağladı.

Sempozyumda sunulan bildirilerde önce tarihi süreç içinde Kürtün bölgesinin en eski çağı, nüfus alt yapısı, Oğuz boylarından başta Çepniler olmak üzere diğer boylar tarafından fethi ve bir Türk yurdu haline gelişi ele alındı, bunu takiben Kürtün’ün idari, askeri ve sosyal yapısı ve özellikle Kürtün ve Çepni beyleri, ağaları ve hanlarının Osmanlı öncesinde ve erken Osmanlı döneminde bölgenin tarihinde oynadıkları roller üzerinde duruldu.

Sempozyumda iki gün boyunca bilimsel sunumlar yapıldıktan sonra Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Kabaktepe Şehitliği, Güvenç Abdal’ın temsili mezarının olduğu Güvende Yaylasındaki mezarlık ziyaret edildi.

Kürtün ve Çepni beylerinin kullandığı “Bey”, “Ağa” ve “Han” gibi unvanlar başta olmak üzere “Ece”, “Ordu” gibi kavram ve kavram işaretlerinin esasında Orta Asya’daki Türk ve Moğol devlet ve imparatorluklarında kullanılan unvan ve kavramlar olduğu ve durumun Kürtün ve Çepni beyleri ile halkının Orta Asya ile olan bağlantısını gösterdiği belirtildi.

Ayrıca Osmanlı döneminde Kürtün’de dini ve sosyal sosyal hayat ile bu hayatın eserleri olan cami, tekke ve zaviyeler üzerinde durulduktan sonra özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda Doğu Karadeniz bölgesine yapılan göçler sırasında “Kürtünlü” olarak bilinen göç, bunun anlamı ve etkileri; asayiş, sosyal ve idari meseleler, sözlü gelenekler bağlamında din ve inanç ritüelleri,  maden ocakları ve işletilme durumu, Kürtün’de nüfus hareketleri, idari durumdaki değişimler yanında Gümüşhane ile Kürtün’deki kültür varlıkları ortaya konuldu.

Milli Mücadele yıllarında Rusların Kürtün’ü işgali ve bu işgale karşı direnişler ele akınan sempozyumda Cumhuriyet döneminde 1950’lere kadar Kürtün ve çevresinin genel durumu, Halkevleri ve Halkodaları’nın Kürtün’deki faaliyetleri konusu işlendi.

Kürtün’ün erken dönemlerden itibaren Türk tarihinde önemli bir yerinin olduğu anlaşılan sempozyumun ve sempozyumda ele alınan konuların Kürtün ile ilgili bundan sonra yapılacak sempozyumlar için önemli bir zemin ve kaynak olacak.

Sempozyuma katılan akademisyenler Gümüşhane Valiliğine, Kürtün Kaymakamlığına, Kürtün Belediyesi ile Özkürtün Belediye Başkanlığına teşekkür etti.

Bildiride son olarak Rusların Kürtün bölgesini işgaline karşı 1917 Kabaktepe taarruzu ve Kürtün bölgesinin kurtarılışı tarihin önemli sayfalarından birisi olduğu ifade edilerek şu öneriler yapıldu: “Kabaktepe’deki şehitliğin adını bölgedeki komutanlardan biri olan ve kurtarılma sırasında şehit olan Ziya Efendi adına izafeten (11. Kafkas Tümen Komutanı Kaymakam Mehmet Zekeriya Bey’in 8 Kasım 1917 tarihli isteği)  “Kabaktepe Ziya Efendi Şehitliği” olarak adlandırması.  7-8 Kasım 1917 Kabaktepe taarruzu ve dönemin adını yaşatma ve gelecek nesillere duyarlılık oluşturma bakımından her yıl 7-8 Kasım günlerini anma ve Güvende’den Kabaktepe’ye kadar “Kabaktepe Şehitlerini Anma Yürüyüşü” günleri düzenlenmesi.”

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.