Gümüşhane Üniversitesi Şiran Dursun Keleş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda “Bu dünya hepimizin onu gelecek nesillere bırakabilmeliyiz” sonucu çıkan “İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerine Etkileri” konulu söyleşi yapıldı.
Okulun Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Doç. Dr. Hikmet Akyol tarafından katılımcılara iklim değişikliği ile ilgili bilgiler verildi.
Akyol sunumunda, “1980 sonrası sanayinin gelişmesi beraberinde iklim problemleri de daha fazla artırmıştır. Bu durum insanları sağlık durumları ve koşulları da oldukça önemli ölçüde etkilemektedir. İklim değişiklikleri dengesizleşen hava durumları, aşırı sıcaklıklar, susuzluk, gıda kıtlığı, ekonomi, ekosistem bozuklukları ve çeşitli hastalıklar gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu durumun daha da tehlikeli noktalara geleceği bilimsel şekilde ortadadır. Küresel ısınmanın derecelik ısı sınırı aşılmış durumdadır. Çoğu ülke çeşitli önlemler almaya başlamıştır. Biz de elimizden geldiği kadarıyla farkındalık oluşturarak, yeşil alanları koruyarak, daha az tüketim yapmaya çalışarak, toplu taşımaları daha sık kullanmak gibi önlemler alabiliriz. Bu dünya hepimizin onu gelecek nesillere bırakabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Akyol’un konuşmasından ardından kendisine Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Emre Sarı tarafından desteklerinden dolayı teşekkür belgesi taktim edildi.
Günümüzde çevresel etkilerden dolayı hastalıkların çoğaldığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek gerçekleştirilen etkinlik hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Günümüzde artan sıcaklık, deniz seviyesindeki yükselme ve diğer iklim değişikliği belirtileri, sadece çevresel değil, aynı zamanda insan sağlığı üzerinde de ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Öncelikle, fosil yakıtların yoğun bir şekilde kullanılması, enerji sektörünün büyük bir karbon ayak izine sahip olmasına neden olmaktadır. Yüksek karbonlu enerji üretimi, hava kalitesini düşürerek solunum problemlerine neden olabilmektedir. Bu durum, kalp hastalıkları, solunum sorunları ve diğer kronik rahatsızlıkları olan bireyler için özellikle risklidir. Ayrıca, sıcaklık artışları, salgın hastalıkların yayılma riskini de artırabilir, çünkü birçok patojen sıcak ve nemli ortamlarda daha iyi çoğalabilir. Ülke olarak böylesi olayların etkilerinin araştırılıp anlatılması ve karşı önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerine Etkileri konulu söyleşi etkinliğinde öğrencilerimizin bilinçlenmesine ve çevresine daha duyarlı bireyler olmasına vesile olduğuna inanıyorum. Bu amaçla da etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum.”