enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp gümüşhane gümüşhane haberler
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

“Gençlerimizin geleceğine kıymayın”

Deprem sebebiyle uzaktan eğitime geçilmesi kararına CHP’li Bedri Ağaç’tan tepki gecikmedi; “Üniversitelerin kapatılması nereden bakarsanız bakın; yanlış bir karar.”

“Gençlerimizin geleceğine kıymayın”
BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
14.02.2023 08:00
0
A+
A-

6 Şubat günü Doğu Anadolu fay hattında meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından ilan edilen milli yas ve OHAL sonrası yeni kararlar alınmaya devam ediyor. Bu kararların ilki ise Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı; okulların uzaktan eğitime geçmesi kararı oldu.

25 binden fazla can kaybına neden olan asrın felaketinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken sınava hazırlanan öğrenciler başta olmak üzere okulların uzaktan eğitime geçmesi vatandaşlar tarafından tepki toplamaya devam ediyor.

“Eğitime ara verilmesi sorunu çözmez, aksine büyütür”

Konuya dair açıklama yaparak sorunları maddeler halinde sıralayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aday Adayı Bedri Ağaç; Afet sonrası bakıyoruz ki; önceden artısı, eksisi hesaplanmamış tedbirler alınmaya çalışılıyor.  Bunlardan birisi de Üniversitelerin örgün öğretime kapatılması. Peki gerekçe ne? Deprem bölgesinden ayrılacak vatandaşlarımıza yer açmak için KYK yurtlarının boşaltılması. Peki çözüm mü, gerekli mi? Hayır.Neden mi?;

  1. Deprem olmayan yerlerde eğitime ara verilmesi sorunu çözmez, aksine büyütür.
  2. Gümüşhane’ye kaç kişilik depremzede gelmesi planlanıyor? Hesabı yapıldı mı?
  3. Bu şehirde, KYK Yurtları dışında, onlarca misafirhane var, yıllardır kalorifer sorunu çözülmemiş gümüş otel var, öğretmenevi, polisevi gibi yerler var. Aileleri; boş evlerinde, hatta kendi yanlarında misafir etmeye hazır yüzlerce hayırsever, duyarlı ev sahibi hemşerilerimiz var. Yani iyi planlanırsa 1500 civarı insanı misafir edebiliriz. Gelecek sayı bu kadar olur mu? Sanmıyorum.
  4. Gümüşhane Üniversitesinin Deprem bölgesinde yaşayan yaklaşık 4500 öğrencisi olduğu söyleniyor. Orada zaten insanların barınma sorunu var, yani oradaki ailelere de yardımcı olunmuş olur. Oradaki gençleri Gümüşhane’ye almak bile oralardaki barınma sorununun çözülmesine aslında büyük katkı sağlar. Yani 1500-2000 depremzede yerine veya ilave olarak; 4500 gencin burada tutulması daha mantıklı değil mi?
  5. KYK Yurtları aslında ailelerin barınması için hiç de uygun değil.
  6. Şuanda Turizm sezonunda değiliz. Türkiye’nin deprem bölgeleri dışında milyonlarca yatak kapasitesi var. Okulların kapanma tarihine kadar zaten yatak kapasitesi neredeyse boş. Bu kapasite turizm sektörü ile koordine ederek ve ücreti devlet tarafından ödenmesi koşulu ile kullanılabilir. Turizm sektörü de para kazanır, istihdam sağlar. Turizm sezonun açılırken, üniversiteler kapanacağı için; eğer ihtiyaç duyulursa KYK yurtları o zaman kullanılabilir.
  7. Esas olan deprem mağdurlarının; öncelikle konteyner veya çadır kentlerde, sonra da kalıcı konutlarda olmak üzere o bölgelerde ikametinin sağlanmasıdır. Söz konusu illerde nüfus ve demografik yapı değişimine yol açacak bir uygulama doğru değil.
  8. Zaten pandemi nedeniyle gençlerimizin neredeyse 2 yılı heba oldu, bunu daha da bozmak, artırmak çok yanlış.
  9. Gümüşhane’de özel yurt işletmecileri başta olmak üzere üniversite gençliğine hizmet veren esnafımız zaten 2 yıldır pandemi ve büyük ekonomik kriz nedeniyle iflasın eşiğinde, bu karar bu insanlarımıza “batın” demektir.”

“Eğitim bu ülkenin ve gençlerinin geleceğidir”

Alınan kararın psikolojik ve de ekonomik boyutunun düşülmeden faturanın yine gençlere ve halka kesildiğini iddia eden Ağaç, “Üniversitelerin kapatılması nereden bakarsanız bakın; yanlış bir karar. Tabi ki bu yanlışlığın sebebi ilgili kurumların, STK’ların, Üniversitelerin ve kamuoyunun düşüncesi, fikri alınmadan, istişare yapılmadan; ben böyle istiyorum, ben yaptım oldu sistemini kurumlaştıran “Tek Adam Yönetiminin” doğal ve kaçınılmaz sonucudur.

Üniversitelerin; illerine ve şartlara uygun farklı kararlar alma yetkisi var. Gümüşhane Üniversitesi farklı ve özgün bir karar alabilir. Eğitim bu ülkenin ve gençlerinin geleceğidir. Gençlerimizin geleceğine kıymayın lütfen” ifadelerini kullandı.

Haber: Zeynep KAYA

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.