Sözüne güvenilmeyen insan için kullanılan bir sözcüktür, döneklik
Doğal olaylar nedeniyle, yatağına sığmayan, taşan çaylar, dereler, ırmaklar vardır. Olaylar geçince, çaylar, dereler de yatağına döner.
İnsanlar, gen8ç yaşlarda, henüz yaşamına yön verecek deneyime ulaşmamışken, değişik görüşlerin etkisiyle, sağa-sola yalpa vurabilir. Bu konuda gençlere çok görmemelidir. İleri de durulur, tıpkı, çaylar, dereler gibi durulur ve yatağını bulurlar.
Ama ileri yaştakiler, durmadan görüş değiştiriyor, saf değiştiriyor, parti değiştiriyorlarsa, hoş karşılanmaları söz konusu değildir.
Çünkü fikir değiştirmelerinde, özel çıkarlarıyla ilgili bir niyet taşıyorlar demektir.
Eğer, sık sık görüş değiştiren, parti değiştiren, dost değiştiren insanlar bu toplumda ilgi görüyorlarsa, toplumda da bir bozukluk var demektir.
“Karakterler birbirine yaklaştırır” özlü sözünü bilirsiniz. Demek ki, aynı anlayışta, aynı karakterde insanların oluşturduğu toplumlarda çürüme başlamıştır.
Dürüst insanların, fikri yönden yerine oturmuş ve kişisel çıkarları için, damların bacalarındaki teneke horozlar gibi rüzgârın estiği yöne dönmekte sakınca görmeğe adamların, çürümüş toplumlarda yaşaması mümkün değildir.
Ne yapılacak o zamlan?
Toplumun tümünü değiştiremeyeceğinize göre, sizin o toplumdan uzaklaşmanız gerekir.
Gümüşhane’de kente toplu gelişler oldu. Bu toplu gelişlerde; kıyafetleriyle, şiveleriyle, küfürleriyle, kavgalarıyla, her türlü davranış biçimleriyle gelinmişse, dürüst insanlara düşen, o türlü insanlardan uzaklaşmaktır. Çoğunluk öyle ise, yukarda da belirttiğimiz gibi, bölgeyi, beldeyi değiştireceksiniz.
Durmadan fikir değiştiren, dost değiştiren, parti değiştiren insanlar insanların olmadığı toplumlar var mıdır?
Elbette vardır. Bu toplum, azınlıkta olan, inançlı, onurlu, örnek insanların hayır dualarıyla ayakta durur.
Bu dünya yalnızca dönek insanların dünyası olmamalıdır.