Gümüşhane Belediyesi’nin ardından, belediye iştiraki olan Gümüşhane Şehircilik ve Sosyal Hizmetler A.Ş. (GÜMSAŞ)’ta da adrese teslim ihaleler yapıldığı gün yüzüne çıkmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde; merhum Belediye Başkanı Mustafa Canlı tarafından yapılan ve GÜMSAŞ bünyesinde faaliyet gösteren Sema Doğan Yaşam Alanı’nın düğün kısmı ihalesi yapıldı, daha doğrusu yapılamadı. İddialara göre; ihale Komisyon Başkanının il dışında olması sebebiyle iptal edilen ihale, ardından iptal edilen ihalede alınan teklifler yok sayılarak, ihalesiz adrese teslim yapılmış. Buraya kadar normal karşılanıp, başka 3 teklif dosyaya konulmuş olabilir ancak aradaki rakam farkı ürkütücü boyutta.
İhalede en yüksek teklifi vermesine rağmen devre dışı bırakılan firma yetkilisinin beyanına göre; Gümüşhane Şehircilik ve Sosyal Hizmetler A.Ş. (GÜMSAŞ) Sema Doğan Yaşam Alanı’nın düğün kısmı ihalesine çıkacağını ilgili kişilere duyuruyor. Bunun üzerine talip olanlar tekliflerini GÜMSAŞ’ın ilgili birimlerine veriyor. İhale günü gelip çattığında, yetkililer Komisyon Başkanı il dışında olduğu için ihale iptal diyor. Buraya kadar her şey normal. Sonra yine aynı yetkililer ihalenin 3-5 gün içinde yapılacağını muhataplara bildiriyor. Ancak film ondan sonra kopuyor.
İhaleye en yüksek teklifi veren Atasu Otomotiv Petrol İnş. San. Tic. Ltd. Şti. yetkilisi ihaleyi alan firmanın tam 2 katı teklif vermesine rağmen devre dışı bırakıldığını iddia etti.
Yetkili isim; Atasu Otomotiv Petrol İnş. San. Tic. Ltd. Şti. olarak tekliflerinin 1 milyon 200 bin TL olmasına rağmen, 600 bin TL’ye verildiğini, ihalenin normalde 1 yıllık olması gerekirken önce 2 yıla ardından 3 yıla çıkarıldığını, ödemelerinin ise; 1.yıl için 600 bin, 2.yıl için 700 bin ve 3.yıl için 800 bin lira şeklinde karara bağlanmış. Bir başka konu ise yine Atasu Otomotiv Petrol İnş. San. Tic. Ltd. Şti. yetkilisinin beyanına göre ihale şartnamesinde, paranın peşin olarak ödenmesi şartı olmasına rağmen, ihaleyi alan firma ödemesini 360 bin TL peşin, 240 bin TL ise 2024 yılının 5.ayına çek. Yani 7 ay vadeli çek.
Firma yetkilisi ayrıca kamuoyunda tepki oluşması sonucu GÜMSAŞ yetkililerinin, firmalarıyla alakalı olarak, parayı ödemedikleri için devre dışı kaldılar söyleminin gerçeği yansıtmadığını, çünkü o pozisyona gelinmediğini bunu da, her tür belgeyle ispat edebileceğini sözlerine ekledi.
İhalede devre dışı kalan firmanın teklifi 1 milyon 200 bin. 3 yıl hiç zam yapılmazsa dahi toplam 3 milyon 600 bin TL.
İhaleyi alan firmanın 3 yılda ödeyeceği toplam rakam 2 milyon 100 bin. Aradaki fark 1 milyon 500 bin TL.
Bu skandalla alakalı kamuoyunu aydınlatma zorunluluğunuz olduğu gerekçesiyle soruyoruz: Bu alenen kamuyu zarara uğratmak değil midir? Bu aradaki meblağ ne olacak ve nasıl telafi edilecek?
Gümüşaş A.Ş firması açıklama yapmış iddialar karşısında elde tutulur iddiaların asılsız olduğunu gösterir belge ibraz edememiştir.. Gümsaş A.Ş firması denetlemeye tabi tutulduğundan bahsetmiş ancak denetleme raporlarını hiçbir zaman açıklamamıştır.. Bence devletin üst makamları müfettiş görevlendirerek bu firmayı incelemeye alması gerekir.. Gümüşhane Belediyesi artık skandal haberleri ile Türkiye gündemine gelmemeli.. Gümüşhane bu zamana kadar güvenilir ve dürüst insanlarıyla Dünyanın her yerinde Kendini kabul ettirmiştir… Ne yazık ki son 10 yılda ilimizin adı bu tür skandal haberlerle anılmaya başlamıştır..