Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs günü Gümüşhaneli işçi ve emekçiler çalışmaya devam etti, bayram sönük geçti.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı yurt geneline kıyasla Gümüşhane’de sönük geçti. Resmi kurumlar ve kamu çalışanları resmi izin haklarını kullanırken kentteki işçiler yine her zamanki gibi çalışmaya devam etti. Özel sektör ve taşeron firmalarda emek üreten işçiler için resmi izin kullanımı bulunmazken pek çok işçi ek mesai ücreti dahi alamıyor. Bunun yanı sıra kentteki işçiler veya sendikalar yurt genelinde olduğu gibi bir araya gelerek herhangi bir kutlama ya da birlik yürüyüşü gerçekleştirmedi.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı ilk kez 1856’da Avustralya’da taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için yürüyüş düzenlemelerinin ardından işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Türkiye’de ise ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı. Daha sonra 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edildi ve yeniden kutlanmaya başlandı.
“Adı bizim tadı memurların”
Konuya ilişkin ‘her şeye rağmen birlik olmalıyız ve haklarımızı korumalıyız’ vurgusu ile kentteki diğer işçilere seslenen Çimento Fabrikası İşçisi Erkan Sevinç (41), “Tüm işçi arkadaşlarımın 1 Mayıs bayramını kutluyorum. Ancak nedense bugün de işçiler çalışıyor memurlar izin yapıyor. İşçi Bayramının adı bizim tadı memurların. Bu işte bir terslik var. Bize bayram ise memurlar neden çalışmıyor? Bence bir Mayıs’ta çalışıyor olsak bile en azından eğlenceli kutlamalar yapılabilir ancak Gümüşhane’de öyle bir geleneğimiz yok. Gümüşhane’de bir çok iş yeri kapandı artık eskisi kadar işçi yok ancak yine de bir avuç işçi kalsak bile her şeye rağmen birlik olmalıyız ve haklarımızı korumalıyız. Tek bir sendika bize yetmiyor, yetersiz kalıyor”dedi.
“Ateşin başında çalışmadan beni kimse anlayamaz”
Gümüşhane’deki işçilerin birlik güç oluşturarak haklarını aramaya davet eden Fırın Ustası Hayrettin Tungul (55), “40 yıllık fırın ustasıyım. Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı olmasına rağmen işçiler çalışıyor ama memurlar tatil yapıyor. Biz hakkımızı istiyoruz. 1 Mayıs işçi bayramı ise eğer işçilerin tatil yapması lazım. Ben de bir sonraki 1 Mayıs günü çalışmak değil tatil yapmak istiyorum. Hakkımız olanı istiyoruz. Ateşin başında çalışmadan beni kimse anlayamaz. Benim gibi işçi olan tüm arkadaşlarıma birlik olmamız gerektiğini söylemek istiyorum. Birlik olalım ve hakkımızı arayalım” dedi.
“Ek mesai ücreti almamız gerekiyor”
1 Mayıs günü çalışan işçilerin ek mesai ücreti almasının hakları olduğunu belirten Barista Nazlı Yıldız (24), “16 yaşından beri çalışıyorum. Dışardan bakınca yanlış gözüküyor olabilir ama işlerin yürümesi için çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Ancak bizim gibi 1 Mayıs’ta çalışan işçilerin en azından ek mesai ücreti alması gerektiğini düşünüyorum. Memurlar izin yaparken işçi bayramında bizler çalışıyorsak eğer bize ek mesai ücreti ödenerek destek olunabilir ancak ne yazık ki olmuyor” ifadelerini kullandı.
“Biz de istirahat etmek isterdik”
‘Biz topluma hizmet etmezsek şehrimiz temizlik açısından kötü halde olur’ diyerek çalışması gerektiğini vurgulayan Temizlik İşçisi Hayati Güldal (50), “İşçi olmaktan ve çalışmaktan gurur duyuyorum. Çünkü biz topluma hizmet etmezsek şehrimiz temizlik açısından kötü halde olur. O yüzden bugün de görevimizi layıkıyla yapmayı sürdürüyoruz. Ancak 1 Mayıs’ta biz de istirahat etmek isterdik ama edemiyoruz. Bütün emekçi kardeşlerime kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.
Haber: Zeynep KAYA