Biliyorsunuz, Diyanet İşleri Başkanı, birilerini de yanına alarak yağmur duasına çıktılar. Bu arada Konuyla ilgisi bakımından Meteoroloji kurumundan da biraz söz etmek isterim.
Ülkemizde iyi çalışan, çalışma alanları itibariyle doğrulardan ayrılmayan, doğrulardan ayrılmanın da kimseye bir yararı olmadığı bir sistem üzerinedir meteoroloji.
Herkesin kabul edeceğine inandığım bu kısa tanıtmadan sonra önemli saptamaya geçebiliriz.
Meteoroloji, iklim koşullarını, hangi bölgelerde yağmur ya da kar yağacağını, hatta ne ölçüde yağacağını da ilgililerin bilgisine sunun bir kuruluştur.
Diyanet İşleri Başkanının çevresiyle yağmur duasına çıkmadan bir gün önce hava durumunu sunmuştu. Acaba bir kurnazlık yapmayı yeğlediler: Bunu elbette bilemem. Bilemediğim bir konuda hüküm de veremem.
Diyanet İşleri Başkanının yağmur duasına çıkması, bana bir olayı anımsattı.
Çocukluk yıllarımızın 13 yılında Kelkit ilçesine bağlı, eski adı Havsu, yeni adı Yeşilova bizim de köyümüzdü. Babam memur olduğu için köyde sürekli oturamazdık. Ama köyü sevdiğimiz için baharın gelmesini dört gözle beklerdik. Sanırım ilkokulun dördüncü sınıfındaydık. Hocamız bize yağmurun nasıl yağdığını, şimşeğin nasıl çaktığını anlatmıştı bize. Ben de köylülerimizden birine anlattım öğretmenin söylediklerini. O köylü vatandaşımız yağmur ve şimşek konusunu anlattığım için bana “Sus, sus kâfir olursun. Kimse Allahın işine karışamaz” demişti.
Diyanet İşleri Başkanı 75 yıl önceki cahil halkın durumuna mı düşüyor, yoksa yağmur duasının Kuranı Kerimde bir yeri olduğunu bildiği için mi, yağmur duasına çıkıyor, bilemem.
Namazların sonunda dua ederken, herkesin sığındığı Allah’tan dilekleri olur. Bunu anlarım. Diyanet İşleri Başkanı, “İşte biz de bunun için topluca Yağmur duasına çıkıyoruz” derse, ona da bir şey söyleyemem.
Ne var ki, yağmur duasından önce, Meteorolojiden, yağmurun yağıp yağmayacağını, nerelerde hangi ölçüde yağacağını sorup öğrenmeleri daha isabetli olur diye düşünürüm.
75 yıl önce yağmur konusu anlattığım köylümüzün Allah’ın işine karışma kâfir olursun” dediği gibi, yağmur duasına çıkanlar da, “Bizim duamızın sonucunda Allah yağmur yağdırdı” derlerse, işte o zaman Allahın işine karışmış olmazlar mı?